У Дніпрі “годинник світу” : показував час у понад 30 містах та світився в темряві

У Дніпрі на будівлі Коледжу культури та мистецтв розташований годинник з величезним циферблатом, який відразу привертає до себе увагу. По-перше, він прямокутної форми, що рідко зустрічається у Дніпрі. По-друге, на ньому зображені не лише цифри, а й певні слова.

Будинок 47 на проспекті Яворницького є пам’яткою архітектури національного значення. Колись його називали найрозкішнішим у Катеринославі. Побудований він у 1901 р. у стилі «віденський ренесанс», за проектом відомого архітектора Д.С. Скоробогатова.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Тут розташовувалася міська влада – Міська Дума та Управа (аналог міськради та міськвиконкому). Увінчали будівлю шість імпозантних веж. Архітектор спроектував будинок для міської влади Катеринослава на зразок європейських ратуш. Нагорі ратуш у Європі зазвичай розташовувався міський годинник.

Тож в отворі однієї з веж було встановлено годинник з циферблатом, який світився в нічний час. Це викликало захоплення у мешканців міста. Вони називали його «годинник світу». Це пов’язано з тим, що він показував час у понад 30 містах. Під кожною цифрою на циферблаті розміщено назви міст, різних часових поясів. Там є і Берлін, Делі, Мадрид, Рейк’явік, Тегеран та багато інших міст.

Старожили пам’ятають, що у 1970-і роки, зокрема під час святкування 200-річного ювілею міста, годинник на будівлі працював і відбивав час, а їхня мелодія розносилася проспектом. Потім, ще перед перебудовою, годинник зупинився. Сьогодні він не працює, циферблат потемнів від часу, але ще можна розгледіти цифри та назви міст, повідомляє nashemisto.dp.ua.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!