У Дніпрі одна книга розкриє таємниці міських вулиць (Фото)

Усе популярнішими у Дніпрі стають піші прогулянки містом разом зі знаними краєзнавцями. А нещодавно вийшла друком книга «Вулиці Дніпра» (в оригіналі – «Улицы Днепра»), яка допоможе мешканцям і гостям міста мандрувати історичними кварталами самотужки, у зручний для кожного день і час. Що спонукало до написання цього своєрідного путівника і в чому його особливість, розповів на презентації видання у Дніпровській центральній міській бібліотеці його автор Валентин Старостін.

22 РОКИ та 14 МІСЯЦІВ

Кілька років тому до відомого дніпровського краєзнавця, автора понад двохсот статей і кількох книг про історію міста, звернулося харківське видавництво «Фоліо» із пропозицією долучитися до створення серії «Міста України». Це мав бути не історичний нарис про Дніпро, а книга-подорож вулицями міста, на яких ще залишаються відбитки минулих часів. Такі самі видання створено про Київ, Харків, Одесу. Протягом 14 місяців Валентин працював над текстом, інформацію ж збирав із 1996 року, коли розпочав свої краєзнавчі розвідки у бібліотеках та архівах.

На питання, з яким настроєм він творив «Вулиці Дніпра», автор зізнався: «Узагалі-то я не надто люблю писати. А під час роботи над цією книгою в мене було дуже напружене життя і не дуже радісне. Маю надію, що це не позначилося на якості тексту, хоча сам я певний підтекст відчуваю. Чи отримав я задоволення? Коли книга йде у друк, відчуваєш лише втому. А щоб прийшло задоволення, має минути десь півроку, коли книга вже стане жити цілком самостійним життям».

ІСТОРІЯ БЕЗ ПРИКРАС

Географія путівника охоплює тільки правобережну частину Дніпра. Старостін розробляв і маршрут лівим берегом, проте зрештою видавництво вирішило обмежитися описом центру і районів довкола нього. «Насправді я відчув полегшення, коли лівий берег «відпав», бо розібратися з тим, коли яка вулиця там з’явилася, як вона перейменовувалася, часто набагато важче, ніж з вулицями правобережжя, бо матеріалів збереглося дуже мало. Але у подальшому, якщо не наступного року, то найближчими роками, видання по топоніміці лівого берега все ж таки з’явиться. Якщо не у «Фоліо», то в іншому видавництві», – сказав краєзнавець.

«Вулиці Дніпра» складаються із чотирьох розділів-маршрутів: Нагірна частина; Половиця – центр; Фабрика; Призаводський район. Читач дізнається про появу й трансформацію цих історичних районів, як називалися вулиці в різні часи (до речі, перейменування топонімів відбувалося постійно, а пік цього процесу прийшовся на 1950-60-ті роки, зазначив автор на презентації), які значні споруди там з’являлися і зникали, які цікаві особистості мали до них відношення.

Працюючи над книгою, Старостін, котрого називають «ходячою енциклопедією» історії Дніпра, дещо нового відкрив і для себе: «Сучасний проспект Богдана Хмельницького, виявляється, колись носив ім’я Богдана Хмельницького. І це було дуже несподівано».

Краєзнавець подає тільки факти, часом невідомі широкому загалу, уникаючи міфів: він із прикрістю констатує, що останнім часом у засобах масової інформації побільшало вигадок про історію Дніпра, які захоплюють уяву читачів і глядачів, проте не мають жодного історичного підґрунтя. «Щоб любити місто, мені не треба вигадувати великих, вражаючих історій про нього, – говорить Валентин. – Я люблю місто з тією історією, яку воно має».

ГАДЖЕТ У ДОПОМОГУ

Описи вулиць доповнено світлинами: старими та сучасними, із колекцій самого автора та інших краєзнавців, які дають можливість побачити, як змінювалося місто. А от від схеми чи мапи, яка допомогла б читачам-мандрівникам краще орієнтуватися у просторі, видавництво відмовилося, сказав Старостін. «Але із сучасними смартфонами не проблема прокласти маршрут. Тому що в книзі зазначено, куди повертати і куди ми виходимо».

Видавництво ж визначало і мову видання – відповів автор на численні питання, чому книгу видано російською, і додав: «Якщо буде замовлення, буде переклад».

НАТАЛІЯ РЕКУНЕНКО, ФОТО АВТОРА