У Дніпрі приготували паски із розмінованих полів України

У межах національного проєкту «Soul of Soil 2.0», реалізованого за підтримки Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо», у Дніпрі відбувся майстер-клас із випікання Великодньої паски, створеної з борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини та Миколаївщини.

Захід об’єднав учасників навколо спільної мети: привернути увагу громадськості до масштабної проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами та показати справжню ціну українського хліба.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Від початку повномасштабного вторгнення, значна частина сільськогосподарських земель опинилася під мінною загрозою. За даними уряду, потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами залишаються 139 тисяч квадратних кілометрів території, дві третини з яких – сільськогосподарські угіддя. Так, можемо говорити не лише про економічну загрозу, але й загрозу глобальній продовольчій безпеці, адже українське зерно постачають у 57 країн світу, зокрема до Сомалі, Ємену, Судану та інших країн Глобального Півдня.

у Дніпрі спекли паски з борошна деокупованих земель

– Ми сьогодні тут для того, щоб показати, що розмінування насправді дуже близько до кожної української родини. Що хліб, який ми їмо щодня, або готуємо паску – це все стало можливим завдяки великим зусиллям наших саперів, операторам з протимінної діяльності, виробникам техніки тощо, які щоденно займаються тим, що розміновують українські поля і повертають їх до продуктивного використання, – зауважила Перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Пшеницю для проєкту виростив фермер Олексій Руденко разом із племінниками на полях у Малій Олександрівці та інших деокупованих селах. Перед початком посівної кампанії сапери провели розмінування територій, підготувавши до обробітку понад 1800 гектарів землі. Зібране зерно було перероблене на борошно миколаївським підприємством «Золотий шлях», яке продовжує працювати навіть в умовах регулярних обстрілів.

– Коли ми приїхали, ми побачили дуже страшну картину: всі поля в ураганах, дуже багато залишків різних вибухонебезпечних предметів, картону, ящиків, – розповідає Олексій Руденко. – Чекати не стали, тому що йшла весна, потрібно було самостійно розміновувати. Те, що розуміли, що безпечне, вибирали самі, вивозили КАМАЗами. Вже щоб прибрати те, що представляло загрозу, дзвонили ДСНС і визивали хлопців. Нині вся база, все розбомблено. Немає складів. Ворог б’є по складам, тому що думає, що там може бути якась техніка, але там техніки нема ніякої. Тим не менш, всі поля розміновані, оброблені. Працюємо.

Секретами Великодньої паски поділився шеф-кухар Андрій Ворона, який розповів історичні засади страви та продемонстрував технологію її приготування.

– Я дуже радий, що ми не здаємося і навіть в такі часи продовжуємо виробляти. Це дуже болюча нині тема. Я українець, я хочу підтримувати українське, адже у нас є якісні продукти. Я хочу, щоб про них знав світ, – прокоментував Андрій Ворона.

Для пасок використовували три види начинок: цукати і фундук, крем-сир і варене згущене молоко, нутела і фундук. Та найголовніші чинники приготування успішної, смачної Великодньої паски, за словами шеф-кухара, не конкретна начинка, а гарний настрій та якісні продукти.

Ліана Охрименко, 

фото автора

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *