У Дніпрі створили проєкт про історію пивоваріння

У Дніпрі, в Історичному музеї імені Дмитра Яворницького працюють над проєктом, присвяченим історії пивоваріння Катеринослава та сучасного міста. Це і виставка, і авторські екскурсії та серія відео у мережі. Ідея розказати про традиції пива прийшла двом науковим співробітникам Дмитру Романчуку та Дмитру Мурадову, повідомляє “Суспільне. Дніпро”.

Автори проєкту розповідають, що пляшки та кухлі знайшли у фондах, ще часів директорства Яворницького, ще дещо подарували містяни.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

На виставці, що діятиме до кінця квітня, зібрали пляшки та реклами усіх пивоварень нинішнього Дніпра наприкінці 19 – початку 20 століття. Найпопулярнішою пивоварнею тоді був завод «Боте», а також завод «Дюмлер», працювали до приходу радянської влади у 1930-х роках.

«Про завод Дюмлера майже нічого не відомо, лише те, що був він десь на Мандриківці. Пивзавод Дюмлера в 1912 році вирішив скористатися брендом «Боте», оскільки «Боте» був більш відомий, цей пивзавод знали в усій Російській імперії. Найпотужніший завод був на півдні України. Тому «Думлер», що був меншим, почав тоді у фірмові пляшки «Боте» розливати своє пиво», — говорить Дмитро Романчук.

Серед експонатів є німецькі хумпени (пивні чарки) 17 та 18 сторіччя, цікаві вони й тим, розповідає Дмитро Мурадов, що на них детально зображена саксонська геральдика. Гордістю колекції називає порцеляновий пивний кухоль початку 18 століття.

«Відомий цей порцеляновий кухоль тим, що у нього срібна відкидна кришка, відреставрована ще за часів Дмитра Яворницького. Зараз такі кухлі заводу «Мейсон», порцелянові, їх майже ніхто не колекціонує, збереглося їх надто мало, дуже дорого коштують на аукціонах. Нашому музею пощастило мати мейсонівський пивний кухоль», — говорить Дмитро Мурадов.

Одна пивоварня була на перехресті вулиць Шмідта та Пушкіна, два заводи були на Мандриківській. Рекламували пиво на трамваях, що курсували містом та на сторінках газет.

«Пиво варили, пили, тим більш, воно не було дорогим, просто пляшка коштувала дорого. Вони цікаві, там є рельєфи, де часто писали сорти пива. Рецептуру ми не знаємо, вона не збереглася, популярним у нас було пиво “імперіаль”, і “бок-бір”— темне», — розповідає Дмитро Мурадов.

Зараз науковці музею вивчають історію сучасних крафтових пивоварень, їх у місті 5. Розробляють авторську екскурсію, де розкажуть вже не тільки про пиво.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!