У Дніпропетровській області розпочався грибний сезон
Наприкінці жовтня до лікарень Дніпропетровської області почали звертатись люди зі скаргами на отруєння, причиною якого стали дикорослі гриби. В поточному році зареєстровано три такі випадки. Про це повідомляють в ГУ Держпродспоживслужби в області. Нині настав сезон грибів, тож збирачі вирушають до галявин, де можна знайти цей делікатес. Але водночас таким чином люди наражають себе на небезпеку.
ОБИРАЙТЕ БЕЗПЕЧНІ
Дніпропетровщина не належить до тих територій, де можна знайти безпечні гриби. Адже регіон промисловий і навіть їстівні гриби можуть стати отруйними, якщо будуть рости не в густому та чистому лісі. Походи до лісу під час військового стану заборонено, а збирати гриби на галявинах, які знаходяться неподалік промислових підприємств чи на узбіччі доріг, – не можна. Адже вони, як губка, всотують у себе всі отруйні речовини, які є у повітрі.
«Найбезпечнішими грибами є ті, що вирощені штучно та продаються у супермаркетах. Це гливи чи шампіньйони. Не варто купувати гриби з рук, на стихійних ринках, побіля автошляхів. Також краще відмовитись від консервованих «лісових» грибів, які продають у роздріб. Якщо хочеться скуштувати маринованих чи солоних «лисичок», то краще купити їх у магазині, бажано обирати відомих виробників. Там є сертифікат якості на кожен товар, а ось у точках, де гриби продають на роздріб, – ні. В кращому випадку, після їхнього споживання ви отримаєте діарею, в гіршому – можливо доведеться звертатись до лікаря. Тому не ризикуйте», – зауважила сімейний лікар Надія Рябова.
Вона також зазначила, що навіть придбані у магазині гриби можуть бути важкими для перетравлювання, їх не можна давати маленьким дітям; тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, літнім людям, а після приготування – зберігати у холодильнику не більше доби.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
На Дніпропетровщині ростуть понад 80 видів потенційно небезпечних грибів, та ще майже зо два десятки несуть реальну загрозу для здоров’я людини. Серед них – бліда поганка, мухомори, сморчки. Тож якщо несила втриматись від походу за грибами, то під час полювання на них потрібно бути дуже уважними і класти до кошика тільки ті, в яких ви дійсно впевнені. Не можна збирати старі або пластинчаті гриби, такі, що перезріли або навпаки – дуже молоді.
«Перед приготуванням страви гриби потрібно спочатку добре промити та декілька разів відварити у підсоленій воді. Найкраще проварити їх 3-4 рази по 30 хвилин. Бульйон потрібно вилити у мийку, використовувати його для приготування інших страв не можна», – говорить Надія Рябова. Ознаки отруєння можуть проявитись як через 30 хвилин після вживання грибів у їжу, так і через два дні.
«Якщо з’явились нудота, блювота, діарея, біль у животі, запаморочення, підвищилась температура чи знизився пульс, ви відчуваєте судоми, марите, важко дихати – не чекайте, воно само не пройде, потрібно одразу телефонувати до «швидкої», – наголосила Надія Рябова.
ТАМАРА БЄЛКІНА
фото з відкритих джерел


