У Дніпропетровській області розпочався грибний сезон

Наприкінці жовтня до лікарень Дніпропетровської області почали звертатись люди зі скаргами на отруєння, причиною якого стали дикорослі гриби. В поточному році зареєстровано три такі випадки. Про це повідомляють в ГУ Держпродспоживслужби в області. Нині настав сезон грибів, тож збирачі вирушають до галявин, де можна знайти цей делікатес. Але водночас таким чином люди наражають себе на небезпеку.

ОБИРАЙТЕ БЕЗПЕЧНІ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Дніпропетровщина не належить до тих територій, де можна знайти безпечні гриби. Адже регіон промисловий і навіть їстівні гриби можуть стати отруйними, якщо будуть рости не в густому та чистому лісі. Походи до лісу під час військового стану заборонено, а збирати гриби на галявинах, які знаходяться неподалік промислових підприємств чи на узбіччі доріг, – не можна. Адже вони, як губка, всотують у себе всі отруйні речовини, які є у повітрі.

«Найбезпечнішими грибами є ті, що вирощені штучно та продаються у супермаркетах. Це гливи чи шампіньйони. Не варто купувати гриби з рук, на стихійних ринках, побіля автошляхів. Також краще відмовитись від консервованих «лісових» грибів, які продають у роздріб. Якщо хочеться скуштувати маринованих чи солоних «лисичок», то краще купити їх у магазині, бажано обирати відомих виробників. Там є сертифікат якості на кожен товар, а ось у точках, де гриби продають на роздріб, – ні. В кращому випадку, після їхнього споживання ви отримаєте діарею, в гіршому – можливо доведеться звертатись до лікаря. Тому не ризикуйте», – зауважила сімейний лікар Надія Рябова.

Вона також зазначила, що навіть при­дбані у магазині гриби можуть бути важкими для перетравлювання, їх не можна давати маленьким дітям; тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, літнім людям, а після приготування – зберігати у холодильнику не більше доби.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ

На Дніпропетровщині ростуть понад 80 видів потенційно небезпечних грибів, та ще майже зо два десятки несуть реальну загрозу для здоров’я людини. Серед них – бліда поганка, мухомори, сморчки. Тож якщо несила втриматись від походу за грибами, то під час полювання на них потрібно бути дуже уважними і класти до кошика тільки ті, в яких ви дійсно впевнені. Не можна збирати старі або плас­тинчаті гриби, такі, що перезріли або навпаки – дуже молоді.

«Перед приготуванням страви гриби потрібно спочатку добре промити та декілька разів відварити у підсоленій воді. Найкраще проварити їх 3-4 рази по 30 хвилин. Бульйон потрібно вилити у мийку, використовувати його для приготування інших страв не можна», – говорить Надія Рябова. Ознаки отруєння можуть проявитись як через 30 хвилин після вживання грибів у їжу, так і через два дні.

«Якщо з’явились нудота, блювота, діарея, біль у животі, запаморочення, підвищилась температура чи знизився пульс, ви відчуваєте судоми, марите, важко дихати – не чекайте, воно само не пройде, потрібно одразу телефонувати до «швидкої», – наголосила Надія Рябова.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!