У Польщі вступили в дію зміни до закону про допомогу українцям

1 липня в Польщі набули чинності зміни до спеціального закону про допомогу українським біженцям. Сейм і Сенат ухвалили ці зміни 15 і 22 травня відповідно, а президент Польщі Анджей Дуда підписав документ 7 червня.

Законом передбачено продовження легальності перебування і надання допомоги українцям, які прибули після початку повномасштабного вторгнення, до 30 вересня 2025 року.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Нововведення включають продовження соціальної допомоги за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) для українських сімей за умови, що дитина відвідує польську школу. Уряд пояснює цю вимогу бажанням забезпечити рівні можливості для всіх дітей у здобутті базової освіти. На сьогодні близько 200 тисяч українських дітей відвідують польські школи, інші навчаються дистанційно в українських школах. Уряд очікує, що нові заходи призведуть до збільшення кількості українських дітей у польських школах на 60-80 тисяч у новому навчальному році.

Інше важливе нововведення стосується зміни статусу перебування українців у Польщі. Тепер вони можуть змінити свій статус з тимчасового захисту на тимчасове перебування строком до трьох років. Для цього необхідно оновити дані у базі PESEL UKR, подати відповідну заяву до воєводи за місцем проживання в електронному вигляді і мати PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Крім того, вводиться нове правило підтвердження особи для отримання номера PESEL. Тепер єдиним прийнятним способом є пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Закон також скасовує одноразову соціальну допомогу для українських воєнних біженців у розмірі 300 злотих (75 доларів) і грошову компенсацію для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!