Учені розповіли, чому не варто зловживати постільним режимом

Побутує думка, що біль у спині можна полегшити, якщо просто полежати. Втім, перебування в ліжку не завжди приносить полегшення, а іноді зовсім навпаки. Пише 24 канал.

Якщо у вас біль в м’язах або суглобах, відпочинок у ліжку вам протипоказаний: він продовжує біль, знижує мобільність і збільшує час відновлення.

Дослідження 1000 осіб у віці 25-65 років з болями, проведене британськими фізіотерапевтами, показало, що в більш ніж третина людей з м’язовими та суглобовими болями відчувають себе ще гірше, після того як полежать у ліжку.

Автор дослідження фізіотерапевт Поль Хоброудж заявив, що “відсутність рухів не лише посилює біль і скутість, а й призводить до втрати м’язової маси. Це, у свою чергу, може привести до збільшення ваги, що забезпечує тиск на і без того хворобливі суглоби”.

Дослідження також показало, що нижня частина спини – місце, яке найчастіше болить у людей з надмірною вагою.

Понад 50 відсотків пацієнтів зізналися, що нічого не роблять, щоб покращити стан свого опорно-рухового апарату. Прийом знеболювальних є найбільш широко використовуваним методом лікування болю в спині – до них вдаються від 50 до 63 відсотків хворих.

І лише 6 відсотків хворих звертаються до фізіотерапевта, хоча багато хто знає, що вправи, такі як плавання, йога і пілатес можуть допомогти з м’язовими та суглобовими болями.