Українців атакує ботулізм

В Україні вже п’ятеро людей захворіли на ботулізм, один з них помер. Всі вони отруїлися рибою, придбаною в різних супермаркетах Києва і Херсона. Також сьогодні зафіксовано ботулізму і у Сумській області. Трагедія в тому, що ще десь у магазинах може бути така отруйна риба.

Ботулізм – це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при потраплянні в організм харчових продуктів, що містять мікроб – збудник інфекції.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Найчастіше причиною хвороби є консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби. Збудником інфекції є мікроби – анаероби з групи клостродій. Вони містяться в кишечнику багатьох тварин і грунті, зберігаються там багато років. З ґрунту мікроб потрапляє в харчові продукти. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів і переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти.

Інфекція, потрапивши в організм людини, всмоктується в кров і спричиняє важке захворювання, яке може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному – спинний мозок. Згодом настає параліч м’язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко – протягом 2-24 годин. На щастя, від людини до людини інфекція не передається. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно.

Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

Медики радять при перших симптомах отруєння одразу звертатися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням!

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!