Українці стали менше їсти солодощів
Українці стали економити на продуктах харчування, які в 2015 році подорожчали на 47%, тоді як доходи населення зросли всього на 17%. Згідно з прес-релізом Українського клубу аграрного бізнесу, перегляд споживчих кошиків призвів до скорочення споживання і виробництва кондитерських виробів, пише Корреспондент.net.
Так, найсуттєвіше впало загальне виробництво тортів: за дев’ять місяців 2015 року виготовлено 10, 6 тисяч тонн цього виду кондвиробів, що на 31% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо торік виробництво тортів становило в середньому півкілограма на людину, то до кінця 2015 року ця цифра скоротиться на третину.
«Серед причин, які призвели до такого скорочення, споживачі вказують високі ціни. Сьогодні кілограм торта в магазинах коштує вже від 100 гривень, а за класичний “Київський торт” треба віддати близько 200 гривень», – наводиться статистика цін на торти в прес-релізі.
Виробництво солодощів також в основному скоротилося: здобних виробів за дев’ять місяців виготовлено 47,3 тисяч тонн (-21%), солодкого печива і вафель – 180,7 (-19%), пряників – 26,5 (-26%), шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кілограм – 120,1 тисяч тонн (-27%).
Водночас збільшилися обсяги виробництва солодощів дешевого цінового сегменту: виробництво кондвиробів без какао зросла на 4% (139,5 тисяч тонн), а виробництво пирогів, пиріжків і пончиків – вдвічі, до 16, 9 тисяч тонн.
Таким чином, за січень-вересень цього року в розрахунку на одного українця вітчизняні кондитери виготовили 200 грамів тортів, 100 грамів тістечок, 1,1 кілограм здобних виробів, 400 грамів пирогів, пиріжків і пончиків, 4,2 кілограми солодкого печива і вафель, 2,8 кілограми шоколаду в брикетах і 3,3 кілограми кондитерських виробів без какао.