Українцям прогнозують збільшення зарплат

У Національному банку України на 2024 рік прогнозують не тільки зростання економіки країни, а й підвищення заробітних плат. Усе завдяки тому, що бізнес зміг адаптуватись до умов повномасштабного вторгнення та через відтік спеціалістів за кордон і мобілізацію.

ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За прогнозами Національного банку України, за результатами 2023 року економіка країни зросла майже на 5%, порівняно з 2022-м. «Це означає, що економіка та бізнес пристосувались, навіть попри те, що ускладнено експорт та внутрішня логістика. Яскравий приклад – енергетичний та аграрний сектори. Енергетики забезпечують країну світлом, а в аграріїв врожаї 2023 року більші, ніж у 2022-му, а це дуже важливо в умовах війни. Адаптація економіки, своєю чергою, підживлює банківський сектор. У 2023 році ми не вмикали друкарський станок, натомість вдалось знизити облікову ставку від НБУ за рік із 22 до 15%, а це запустило процеси зниження ставок по споживчих та бізнесових кредитах, підвищилась ставка по депозитах. Завдяки цьому збільшився попит на кредити – бо вони стали вигіднішими, і все це дає можливість економіці нормально працювати», – зазначила перша заступниця Голови НБУ Катерина Рожкова в ефірі національного телемарафону.

Вона повідомила, що за прогнозами фахівців, цьогоріч економіка й надалі зростатиме – в НБУ прогнозують, що цифра зростання складе 3,5%.

ЗБІЛЬШЕННЯ ЗАРПЛАТ

Водночас Катерина Рожкова зауважила, що підприємства України тільки нарощуватимуть виробництво. А отже, їм будуть потрібні співробітники. «Ми бачимо, що відновлюється ринок праці, але через структурні проблеми на ринку – багато людей виїхало або мобілізовано. Іноді бізнес не може знайти тих фахівців, які йому потрібні. Тому планується підвищення заробітної плати», – сказала Катерина Рожкова. Вона зазначила, що тенденція до збільшення заробітних плат розпочалась іще в 2023 році та продовжиться у 2024-му.

«Автоматично зростання зарплати буде означати підвищення статків громадян, а також збільшення споживчого попиту в Україні. Це у позитивному ключі може змінити ринок праці, зробивши його трохи жвавішим», – розповіла Катерина Рожкова.

Також у цьому році в Україні відбувається підвищення мінімальної заробітної плати. Одне вже проведено з 1 січня, а з 1 квітня вона зросте до 8 тис. грн. Середня зарплата по Україні, за інформацією порталів з пошуку роботи, складає 19 тис. грн. За даними Кабінета Міністрів, за 2024 рік середня зарплата повинна збільшитись і складати 21,8 тис. грн. До того ж інфляцію НБУ цьогоріч прогнозує на рівні менш ніж 10%.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!