В одній із громад Дніпропетровщини вшанували загиблих воїнів (Відео)

29 серпня в країні відзначають День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Ця дата була обрана не випадково, у цей день у 2014 році під час виходу погодженим «зеленим коридором» під Іловайськом російські військові обстріляли українських захисників та техніку. Тоді загинуло понад 250 військових, багато зникло безвісти. Указ про затвердження 29 серпня як Дня пам’яті захисників України було підписано Президентом у 2019 році.

У Губинисі, що на Дніпропетровщині, в цей день вирішили віддати шану полеглим захисникам-односельчанам та провели пам’ятну зустріч з родинами загиблих героїв. Захід відбувся в місцевому будинку культури.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Не існує правильних чи слушних моментів, коли йдеться про втрати. Бо це зламані долі конкретних людей. Нажаль герої вмирають і вони залишаються прикладом для прийдешніх поколінь українців. Розділяємо з їх близькими біль втрати, дякуємо за найбільшу жертву. Кожного дня ми маємо згадувати про ціну, яку заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу. Вічна слава героям. Вічна пам’ять», – зазначив під час промови перед родинами загиблих селищний голова Губиніської селищної ради Петро Єрьоменко.

Родичі воїнів запалили свічки та вшанували полеглих хвилиною мовчання. Всі присутні також поклали квіти до меморіальної дошки.

«До цього дня була проведена велика робота, ми зібрали фото та інформацію по всіх загиблих місцевих захисників – це 40 воїнів. Також виникла ідея підготувати меморіальну дошку на знак пам’яті про наших захисників. Ми будемо завжди пам’ятати та підтримувати родини наших воїнів та сподіваємося, що ця меморіальна дошка більше не буде поповнюватись фотографіями», – зазначила начальник відділу культури, релігії та туризму Губиниської селищної ради Інна Прийменко.

Серед загиблих мешканців громади – Олександр Гарбуз. Він був солдатом та оператором протитанкового ракетного комплексу 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Загинув у березні минулого року в Харківській області. Воїну було лише 19 років. Посмертно він нагороджений орденом «Золота зірка» та званням «Героя України».

Також на дошці пошани фото Володимира Літавія. На захист країни він став ще у 2014 році. З початком повномасштабного вторгнення служив у 25 окремій Січеславській повітряно-десантній бригаді. Загинув у липні минулого року в селищі Серебрянка, Донецької області. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Автор Тамара Бєлкіна

фото і відео Наталія Ковальчук

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!