В Україні більше не буде селищ міського типу

У державі змінили адміністративно-територіальний устрій, який планували ще наприкінці 2022 року. Тепер у країні ліквідували термін «селище міського типу». Депутати Верховної Ради проголосували за закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою.

ІНШИЙ СТАТУС

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Уже найближчим часом усі населені пункти із чисельністю населення понад 10 тис. жителів матимуть статус міст, а де мешкає в два рази менше людей – 5 тисяч і більшість території забудована приватними будинками, стануть селищами. Інші території, де ще менше населення, будуть просто селами.

«Не буде такого, що населений пункт був містом, а став селищем. Його статус понижувати не збираються, він збережеться автоматично. Але це може зробити сама громада, за власним бажанням – закон надає такий механізм. Також зазначу, що, коли закон підпише Президент, в Україні не стане міст обласного чи районного значення, як раніше», – розповідає юристка Анастасія Андреєва.

Нині в державі нараховується 881 селище міського типу – всі вони будуть переведені у категорію просто селищ. «Закон не передбачає жодних змін у законодавстві щодо пільг та преференцій селищам або містам, а для перших навіть краще, що вони не стануть містами, а залишаться селищами, бо так зможуть зберегти свої пільги. Перереєстрація документів для міст та селищ не потрібна», – сказала Анастасія Андреєва.

НОВЕ ПОНЯТТЯ

Також прийнятий документ запроваджує нове поняття «поселення». «Такий статус отримуватимуть ті території, що знаходяться поза населеними пунктами, за умови, що територія не зарахована до складу міста, селища або села, але на ній проживають люди. Це можуть бути дачні кооперативи, модульні містечка тощо», – повідомила Анастасія Андреєва. Зараз в Україні нараховується 459 міст, 1164 селища та 27,2 тис. сіл.

ТАМАРА БЄЛКІНА

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!