Відбудовуються: як Програма USAID DOBRE допомагає громадам долати наслідки війни

Програма USAID DOBRE допомагає 74 місцевим громадам з десяти областей України долати наслідки військового вторгнення РФ. У межах проєктів швидкого реагування Програма сприяє активному відновленню критичної інфраструктури, організації ефективнішої діяльності комунальних установ та підприємств. Тільки в період із листопада 2022 року до кінця грудня 2023 року громади-партнерки отримали допомоги в межах реалізації проєктів швидкого реагування на суму понад п’ять мільйонів доларів.

Кожна громада спільно зі спеціалістами Програми визначали найбільш пріоритетні. Завдяки допомозі пункти незламності громад були оснащені необхідною технікою, мобільними кухнями, генераторами, а місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб – побутовою технікою, обігрівачами, меблями, постільною білизною. Партнери Програми підсилили роботу комунальних підприємств громад спеціалізованою важкою технікою, яка допомагає відновлювати території, зокрема, пошкоджені мережі водопостачання. Крім того, в школах облаштовані належним чином укриття, тож діти можуть навчатися не онлайн, а «вживу». І це лише кілька прикладів ефективної співпраці Програми USAID DOBRE з громадами.
З якими викликами стикаються сьогодні на місцях громади, як їм допомагає підтримка від Програми DOBRE і як вони використовують отримане обладнання? Про це дізнавалися в громадах Дніпропетровської області.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Васильківська громада: успішне навчання в стінах школи завдяки надійному укриттю

У Дніпропетровській області Програма USAID DOBRE у межах проєкту екстреного реагування співпрацює з 5 громадами-партнерками.

Наприклад, у Васильківській селищній громаді завдяки допомозі Програми було облаштовано укриття найбільшого на цій території опорного ліцею №1. Тут навчається 634 школяра. Діти мають змогу щодня зустрічатися зі своїми вчителями та спілкуватися з однокласниками саме в стінах школи. І все завдяки тому, що заклад освіти має хороше та надійне укриття. До речі, тут здобувають освіту й двадцять дітей із Покровського Дніпропетровської області, адже школа в їхньому селищі в серпні минулого року зазнала руйнувань після ракетних обстрілів.

Васильківська громада

«Програма USAID DOBRE першою відгукнулася на наш запит і ще влітку 2023 року допомогла в облаштуванні укриття. Справа в тому, що ми не використовували підвальне приміщення, хоча й слідкували за тим, щоб там було чисто й сухо. Сама будівля збудована 43 роки тому. Провели капітальний ремонт у класах, коридорах, господарських приміщеннях, але не було потреби ремонтувати саме підвальне приміщення на 900 квадратних метрів. Із початком війни ми повинні подбати про безпеку дітей, тому наша громада знайшла можливість та зробила ремонт укриття, а Програма USAID DOBRE надала обладнання та матеріали», – розповіла директорка опорного ліцею №1 ім. М. М. Коцюбинського Людмила Фалько.

Зокрема, для школи було закуплено та передано лінолеум, стільці, портативну зарядну станцію, ємності для води, обігрівачі, металеві стелажі, ковдри та ліжка для медичного кабінету та інше важливе обладнання на загальну суму близько 22 тисяч доларів.

Васильківська громада

Васильківський заклад освіти вже мав позитивний досвід співпраці з Програмою USAID DOBRE. У 2019 році на базі опорного ліцею №1 спільно з Програмою було відкрито STEM-центр. У центрі проводять уроки та гурткові заняття з біології, географії, хімії, інформатики та фізики. Завдяки інноваційним методам навчання та сучасному обладнанню вихованці стають переможцями різних конкурсів. Зокрема, в минулому році дві учениці Валентина Кравченко та Дарія Носач (вчителька фізики Юлія Атаманюк) вибороли третє місце в обласному конкурсі «Видатні вчені та їхні відкриття». А учениця Карина Варакута (вчителька української мови та літератури мови Людмила Тараненко) посіла перше місце в Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка.

Допомогла Програма USAID DOBRE й гімназії №2 Покровської громади Дніпропетровської області, яка зазнала руйнування після обстрілу. Спільно з громадою минулого року в навчальному закладі замінено 41 віконний та три дверних блоки. На жаль, діти Покровської громади через небезпеку зможуть повернутися в стіни школи лише після війни, навчальний процес відбувається онлайн.

Загалом громадам Дніпропетровської області надано обладнання та матеріалів на суму понад 500 тисяч доларів.

Васильківська громада

Допомагатимуть громадам, які найбільше постраждали від повномасштабного вторгнення

У 2024 році Програма USAID DOBRE завершує реалізацію проєктів екстреного реагування.

«Насамперед, ми підтримуватимемо громади, які найбільше постраждали від повномасштабного вторгнення РФ. Наші спеціалісти спільно з громадами вивчили їхні потреби. Зокрема громади Херсонської, Запорізької, Чернігівської та Харківської областей отримають 12 екскаваторів, станцію очистки води, три автомобіля для ремонтно-аварійних бригад, генератори», – підкреслив керівник Програми USAID DOBRE Брайан Кемпел.
У межах проєктів екстреного реагування Програма USAID DOBRE в 2024 році планує доставити громадам обладнання на суму близько одного мільйона доларів.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!