Воєнні злочини: ця країна повинна заплатити найвищу ціну

В Україні Росія відкрила своє істинне обличчя та справжні наміри спецоперації. Вбивства мирних громадян, мародерство, знущання над цивільними, військовими та полоненими, руйнування об’єктів цивільної та критичної інфраструктури. Ця країна повинна заплатити найвищу ціну за свої воєнні злочини. А кожен військовий рф, який безпосередньо брав участь у цьому – несе персональну відповідальність за свої діяння.

СПРАВЖНЄ ОБЛИЧЧЯ ВІЙСЬКОВОГО РФ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Починаючи з 5-ї години ранку 24 лютого 2022 року та до 12 квітня 2022 року підрозділи збройних сил (надалі – зс) та інших військових формувань російської федерації (надалі рф) здійснювали спроби окупації українських міст. Усе це супроводжувалось бойовим застосуванням авіації, артилерійськими та ракетними ударами, використанням броньованої техніки та іншого озброєння. Вогневі удари здійснювались по об’єктах, які захищені нормами міжнародного гуманітарного права.

Такі дії росіян призвели до тяжких наслідків: загинуло та поранено понад 2 тисячі цивільних осіб. Знищено та пошкоджено сотні цивільних об’єктів, значну частину яких не можна відновити.

До цієї злочинної діяльності як співучасник злочину був залучений військовослужбовець зс рф, сержант, який на той час проходив військову службу у 1-му взводі 2-го відділення однієї з військових частин і обіймав посаду снайпера-розвідника.

8 березня 2022 року поблизу села Бузова Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області на автошляху М-06 (Е-40) Київ-Житомир, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, військовий рф, погрожуючи зброєю, зупинив автомобіль у складі автоколони цивільного населення, яким у напрямку села Білогородка Бучанського району Київської області рухалися й потерпілі від його злочинної діяльності українці.

Погрожуючи вогнепальною зброєю, військовий примусив пасажирів вийти з автівки. Після цього підійшов упритул до одного з громадян, почав принижувати його гідність і наказав роздягнутись до пояса.

Цинічно та свавільно оглянувши тіло і руки чоловіка, він помітив у ділянці його променевої кисті тату зеленого кольору у вигляді черепа та ока. І почав одразу ж звинувачувати українця у використанні нацистської свастики, після чого вдарив прикладом по голові. Потім прицілився з вогнепальної зброї в іншого. Але невдовзі відволікся і пішов до інших автомобілів.

Винуватість військовослужбовця рф у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України, підтверджується зібраними та належними доказами.

ПОКАЗАННЯ ­ПОТЕРПІЛИХ ­ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН

За інформацією потерпілої, вони з родиною вирушили з смт Немішаєве Бучанського району Київ­ської області у складі колони цивільного населення.

Однак ввечері того дня три автомобілі, які намагались також виїхати, як і вони, повернулись та повідомили, що така можливість буде зранку наступного дня.
Зранку 8 березня 2022 року вона разом зі своїм цивільним чоловіком та двома неповнолітніми дітьми сіли в автомобіль та поїхали в складі колони у бік Житомирської траси. За кермом була жінка, чоловік та діти – пасажири.
Коли родина проходила перший блокпост, на якому були військові збройних сил російської федерації, у них перевірили документи, зміст даних у телефонах та пропустили далі.

Вони заїхали у ліс, де їм повалене дерево перегородило проїзд. Поки вони стояли та вирішували, куди рухатись далі, до них під’їхали два автомобілі з їхньої колони – «Славута» з двома чоловіками та «BMWX5» з жінкою, чоловіком та дітьми. Вони вирішили рухатись далі у складі трьох автомобілів. Потерпіла їхала попереду, за нею «BMW-X5», а за ним «Славута». По дорозі вони зустріли бус із українськими військовими, які повідомили їм, що далі їх чекають наші військові. Однак при виїзді на Житомирську трасу вони натрапили на військових російської федерації.

Декілька військових, одним з яких був обвинувачений, підбігли до їхнього автомобіля з автоматами, почали погрожувати та наказали їй з чоловіком вийти з автомобіля. На питання росіян жінка відповідала українською мовою, на що отримала досить агресивну реакцію. Після чого військовослужбовець рф вдарив її чоловіка прикладом автомата, наказав роздягнутись до пояса та почав розглядати татуювання на тілі останнього. Побачивши на тілі затриманого українську символіку, росіянин націлив на нього автомат та почав відходити назад, щоб вистрілити в останнього. На допомогу вибіг чоловік із сусідньої автівки, став на коліна та почав благати військовослужбовця не вбивати громадянина.

Також із лісу почали виїжджати інші автомобілі з колони цивільного населення, тому військовий рф та інші його колеги переключили свою увагу на колону та побігли у їхньому напрямку. Потерпілі зазначають, що всі військові рф були у стані алкогольного сп’яніння.

Вони також зазначили, що українців чоловічої статі, яких росіяни затримали, погрожували взяти у полон.

Києво-Святошинський районний суд Київської області, який розглядав вказану справу, у ході судового засідання заслухав потерпілих та дослідив докази і визнав доведеною винуватість військового рф у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а його дії кваліфікуються за ч.1 ст.438 КК України.

Захисник обвинуваченого активно захищав клієнта: брав участь у допиті потерпілих та дослідженні доказів, звертав увагу суду на роль обвинуваченого у вчиненому кримінальному правопорушенні, виступав у дебатах та заперечував запропоновану прокурором міру покарання.

Дослідивши матеріали справи, зважаючи на ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу військовослужбовця, характер дій, суд визнав його винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.438 КК України, і призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 років.

З вироком Києво-Святошинського районного суду Київської області можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109824184

ТЕТЯНА МАЗЕПА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!