Як в сильний мороз зберегти здоров’я, мешканцям Дніпропетровщини нагадали медики

На Дніпропетровщині справжня зима – стовпчик термометра подекуди опускається до мінус двадцяти п’яти за Цельсієм. В таку погоду краще не виходити з дому, кажуть рятувальники. Якщо ж робота або навчання змушують залишити теплу оселю, слід пам’ятати декілька правил. Сказати «ні» в мороз потрібно переїданню, тісному одягу, металічним прикрасам, алкоголю та курінню. Про це мешканцям області нагадують в Обласному центрі здоров’я.
Щоб допомогти своєму організму легше перенести морози та зберегти здоров’я, потрібно пам’ятати декілька правил. Зима – не час для дієти. Легка їжа не дає організму, який працює на зігрівання, необхідного запасу енергії. Голодна людина на холоді швидше мерзне. Однак переїдати також не слід: це не сприяє зігріванню, а лише викликає застійні процеси в організмі.
В мороз краще одягатися багатошарово. Принцип «капусти» допоможе зберегти тепло між прошарками одягу, а просторий одяг сприяє нормальній циркуляції крові в тілі. Не варто носити металеві прикраси. Вони швидко холонуть та можуть стати причиною обмороження ділянок шкіри, які до них торкаються.
Перед виходом на вулицю обличчя і руки бажано змастити захисним жирним кремом. А от зволожуючий крем використовувати не можна.
Слід відмовитися від алкоголю, який призводить до великої втрати тепла. Те ж саме стосується куріння на холоді. Воно уповільнює циркуляцію крові в кінцівках, тому ймовірність обмороження збільшується.
Найпершими від сильних морозів страждають ніс, кінчики вух, пальці рук і ніг. Якщо ви сильно замерзли і перестали їх відчувати, то ні в якому разі не відігрівайтеся гарячою водою і не розтирайте уражені місця снігом. Обгорніть обморожену частину тіла сухою теплою матерією і дайте їй зігрітися поступово. Якщо чутливість не повертається, відразу звертайтеся до лікаря.

Залишити відповідь