Як відновити втрачені документи на нерухоме майно

Відтепер ті, хто втратив документи про право власності на нерухоме майно через повномасштабні військові дії, можуть отримати дублікати кількома способами. Без наявності цих документів людина не зможе одержати відшкодування за зруйноване чи пошкоджене житло. Тож Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерство юстиції спільно розробили алгоритм дій для відновлення паперів.

Отримані дублікати матимуть таку ж юридичну силу, як і оригінали документів на житло. Розроблено три способи, як люди можуть відновити папери на нерухомість. Найскладніший – звернення до суду для встановлення права власності доведеться «пройти» тим, хто не оформив право власності на нерухоме майно або не має можливості отримати дублікати правовстановлюючих документів. В іншому випадку – якщо людина придбала житло та оформила право на нього після 2003 року, то їй потрібно звернутись до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зробити це можна самостійно, на сайті установи, або скористатись допомогою нотаріуса чи звернутись до Центру надання адміністративних послуг.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Довідка з Державного реєстру речових прав є платною. Вона містить дані про власника майна, сам об’єкт, номер договору, дату його укладання, особу, що посвідчувала договір, та ту, що здійснила державну реєстрацію, дату та час проведення оформлення угоди», – зазначила юристка Анастасія Андреєва. Вона додала, що цими способами можуть скористатись також люди, які просто загубили свої документи на квартиру чи дім.

«Документом на право власності вважається договір дарування, куплі-продажу, акт про приватизацію, свідоцтво, отримане від органів місцевого управління або Єдиного реєстру чи про право на спадщину, державні акти з правом власності на землю, довідка з майнових реєстрів чи витяг з Держреєстру, судове рішення про мирову угоду між власниками житла», – перерахувала Анастасія Андреєва.

Якщо право власності було оформлено до 2003 року, то для отримання дублікату документів потрібно звернутись або до нотаріуса, який видав ці папери, або до нотаріального архіву чи посадової особи органу місцевого самоврядування чи ЦНАПу. Для консультації можна звернутись на гарячу лінію безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103.

ТАМАРА БЄЛКІНА

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!