Юристи консультують: дарування та спадкування не відміняли!

Нещодавно я прочитав, що з 1 листопада буде неможливо укласти договір дарування, або успадкувати майно, оскільки відсутні особи, які зможуть провести оцінку майна. Чи це дійсно так, та які наслідки для громадян?

Останнім часом серед інформаційних ресурсів дійсно «блукає» такий міф, одразу зазначимо що він неправдивий, а далі пояснимо більш детально.

У джерелах, які зазначають про «відміну дарування та спадкування», міститься посилання на Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (підпункти 1.12, 1.20 пункту 1 глави 2 розділу ІІ ) і Порядок проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства (затверджено ухвалою кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 р. № 231).

Почати слід з того що Вищий адміністративний суд України 29.07.2015 визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 “Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства». Зараз діє Постанова від 21 серпня 2014 р. № 358 «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», відповідно до якої оцінка об’єкта для цілей оподаткування здійснюється: суб’єктами оціночної діяльності, які відповідають вимогам, установленим Законом України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні”.

Підпункт 1.20 пункту 1 глави 2 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України відсутній (усього 19 пунктів), підпункт 1.12 стосується посвідчення договору про передачу права власності на земельну ділянку.

Натомість відповідно до підпунктів 1.11, 1.18 пункту 1 глави 2 розділу ІІ Порядку, нотаріусу необхідна наявність оціночної вартості нерухомого майна для посвідчення правочинів, які передбачають будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості та об’єкти незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування, а також під час проведення операцій з продажу (обміну) фізичними особами об’єктів нерухомості у значеннях, наведених у Податковому кодексі України, а також в інших випадках, визначених законодавством України (наприклад коли необхідно сплати податки залежно від вартості майна).

Підсумок: норми які перешкоджають, або стануть на заваді оцінки майна – відсутні. Окрім того законодавець не передбачає обов’язковості оцінки майна при успадкуванні та даруванні в усіх випадках.

Якщо у Вас виникли запитання телефонуйте – (050) 571-21-50; (097) 241-56-34; або пишіть запитання: dnepropetrovsklawyer@gmail.com і ми дамо вам відповідь.

Залишити відповідь