13 листопада. Цей день в історії

1002 – масове винищення вікінгів у південних графствах Англії за наказом короля Етельреда II (різанина Дня св. Бріція)

1502 – венеціанський сенат видав друкарю Альду Мануцію десятилітню привілею на монопольне використання винайденого ним шрифту – курсиву.

1708 – Російська армія під проводом Олександра Меншикова розгромила Батурин – гетьманську столицю. Під час захвату було винищено всіх мешканців міста.

1851 – Почата роботу залізниця з Миколаєва та до нього.

1851 – почала діяти телеграфна служба між Лондоном і Парижем.

1854 – британський вітрильно-гвинтовий фрегат «Принц» (увійшов в історію як «Чорний принц») та десять інших кораблів англо-французької ескадри загинули під час шторму біля Балаклави (Крим). Кількість жертв перевищила 500 осіб

1862 – Льюїс Керролл дотримався обіцянки, даної раніше Алісі Лідделл, і записав у своєму щоденнику: «Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва»

1907 – у Нормандії піднявся в повітря гелікоптер. У Нормандії француз Поль Корню першим у світі піднявся в повітря на гелікоптері власної конструкції з двома ведучими гвинтами. Він досягнув висоти 2 метри.

1914 – американка Мері Фелпс Джейкоб запатентувала еластичний бюстгальтер. Американка Мері Фелпс Джейкоб запатентувала еластичний бюстгальтер без плечиків, який вона сконструювала роком раніше з шовкових хустин коли не змогла одягнути звичний корсет під відкрите вечірнє плаття. У 1928 році інша американка – Іда Розенталь – придумала чашечки для бюстгальтерів і провела їх класифікацію по чотирьох розмірах.

1918 – імператор Карл IV – останній правитель династії Габсбургів – зрікся управління Угорською державою. Король Саксонії Фрідріх Август ІІІ зрікся престолу внаслідок Листопадової революції.

1943 – Початок Київської оборонної операції військ першого Українського фронту. Завдяки успішному ходу операції, Київ не став жертвою нацистів удруге.

1945 – Франція отримала голову Тимчасового уряду. Ним став Шарль де Голль – культова особистість у житті країни.

1945 – починається тріумфальне турне по Англії футбольної команди московського «Динамо». У першому матчі москвичі зіграли внічию з лондонським «Челсі» – 3:3

1956 – у Ворошиловграді запущена в роботу найбільша у Європі мартенівська піч.

1970 – сталася найбільша природна катастрофа 20-го століття, спричинена циклоном. В результаті дії надзвичайно потужного циклону, котрий рухався зі швидкістю до 160 км/год і викликав гігантські океанські хвилі та тривалі дощі, що привели до повені в дельті Гангу, на південному узбережжі Східного Пакистану (нині – Бангладеш) загинуло майже півмільйона людей. Це найбільша природна катастрофа 20-го століття, спричинена циклоном. Неспроможність місцевих властей швидко і ефективно надати допомогу постраждалим від природної катастрофи і вирішити питання їх безпеки привели до політичного конфлікту між Східним Пакистаном і центральним урядом і проголошення в 1971 році незалежності Бангладеш.

1971 – Вперше було виведено на орбіту Марса штучний супутник під назвою «Марінер-9». Супутник був виготовлений та запущений з космодромів США.

1980 – В пресі з’явились перші фотознімки планети Сатурн великим планом. Планета була сфотографована американським шат тлом «Вояджер-1»

1985 – виверження Невадо-дель-Руїз, найвищого діючого вулкану в Колумбійських Андах.
У результаті виверження Невадо-дель-Руїз, найвищого діючого вулкану в Колумбійських Андах, протягом чотирьох годин загинуло більше 23 тисяч людей, поранено 5 тисяч і зруйновано більше 5 тисяч будівель в радіусі 90 кілометрів. Найбільше постраждало місто Армеро, де загинуло три чверті з 28 тисяч населення.

1994 – У Швеції проведено референдум з питання вступу в Євросоюз. Більшість підтримала ініціативу і Швеція стала учасником Євросоюзу.

13 листопада народилися:

1718 – Джон Монтегю, 4-й граф Сендвічський, англійський політик, перший лорд Адміралтейства. Увійшов в історію як любитель перекусити на швидку бутербродом зі шматком м’яса, покладеним між двома тостами, котрий стали називати сендвічами (1762 рік).

1718 – Джеймс Клерк Максвелл, шотландський фізик, основоположник класичної електродинаміки і теорії електромагнітного поля.

1850 – Роберт Льюіс Стівенсон, шотландський письменник. “Острів скарбів” приніс автору широкий успіх. Роман є класичним зразком пригодницької літератури. В гостросюжетних романах («Викрадення», «Корабельна катастрофа», «Володар Баллантре», «Катріона») та оповіданнях (зокрема в оповіданні «Сатанинська пляшка») викрив світ наживи й користолюбства. Автор історичних романів (“Чорна стріла”, “Принц Отто” та ін.), психологічних повістей…

1858 – Видатний хімік Михайло Коновалов. Викладав в Київському політехнічному інституті, мав звання професора. Два роки працював на посаді ректора інституту. Відомий світу завдяки досліджень з нітрування насичених вуглеводнів.

1869 – Олександр Черняхівський, видатний лікар та дослідник проблем гістології. З 1918 року був професором Київського університету. Також займався громадськими проблемами, приймав активну участь в суспільному житті України.

1883 – Іван Павлович Бардін, чиє ім’я було частиною назви науково-дослідного інституту чорної металургії. Був академіком АН Радянського Союзу, працював на посаді керівника інституту металургії при АН СPСР.

1887 – Микола Вавилов, видатний вчений-генетик, академік АН СPСР і АН УPСР. Став відомим завдяки ідентифікації центрів походження культурних рослин. Основним напрямом його досліджень було вивчення злакових культур і їх вдосконалення.

1889 – Павло Михайлович Губенко, український письменник, що відомий світу під псевдонімом Остап Вишня. За своє творче життя він написав більше 150 книг з гуморесками, сатиричними повістями та фейлетонами. Помер через невідповідність своїх творів комуністичним ідеологіям.

1913 – Герман Жуковський, композитор, автор 9 опер та багатьох інших музичних творів. Заслужений діяч мистецтв України та народний артист УPСР.

1940 – Ігор Володимирович Скрипник, академік та провідний фахівець в нелінійних еліптичних та параболічних рівнянь. За час свого життя (до 2005р.) написав понад 170 наукових робіт.

1949 – Вупі Голдберг (Карін Джонсон), американська актриса, лауреат “Оскара” (Привид 1990р.) Привиди Міссісіпі, Пурпуровий колір, Сестри по нещастю, Зроблено в Америці, Наступне покоління).

1958 – Олена Циплакова, російська кіноактриса (Шкільний вальс, Д’Артаньян і три мушкетери, Адам одружується з Євою, Ми з джазу).