15 грудня. Цей день в історії

15 грудня 1699 року указом царя Петра I замість літочислення введено юліанський календар, відлік і святкування Нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1791 – у США вступив у дію після ратифікації Білль про права (неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які закріплюють основні права і свободи людини і громадянина)

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

1939 рік – в Атланті відбулася прем’єра фільму “Віднесені вітром”.

1964 року в Канаді прийнятий державний прапор із кленовим листом.

1995-го Європейський суд виніс рішення у так званій “справі Босмана”, яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці. За поданням бельгійського футболіста Жана-Марка Босмана ухвалено постанову, за якою гравці отримали право вільно переходити в інший клуб після закінчення терміну контракту з попереднім клубом.

1997 – Літак ТУ-154 розбився біля аеропорту міста Шарджа в Об’єднаних Арабських Еміратах. Загинуло 85 людей.

Цього дня народилися

1890 — Ємець Василь Костьович, бандурист-віртуоз. Василя Ємця називали «кобзарем у фраку», він виконував транскрипції творів Бетховена, Чайковського, Дворжака на бандурі.

1859 – Людовик Лазар Заменгоф, польський лікар, творець есперанто – найбільш успішного з усіх сконструйованих міжнародних мов.

1922-й – Алан Фрід, американський радіо-діджей, член Залу слави рок-н-ролу.

1958 – Соломія Павличко, дочка Дмитра Павличка, — письменниця, літературознавець, перекладач, публіцистка, автор праць з історії фемінізму.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь