16 квітня. Цей день в історії

16 квітня 1710 року Запорізьким гетьманом вибраний Пилип Орлик. 1912 року англійка Гаррієт Куімбі стала першою жінкою, що перелетіла Ла-Манш літаком.

1932 рік — на Ленінградському радіозаводі налагоджено випуск апаратури для радіоцентру й виготовлено перші радянські телевізори.

У 1943-му — швейцарський хімік Альберт Гофман відкрив психотропні властивості ЛСД. У швейцарському місті Базель хімік Альберт Гоффман, що працював у фармацевтичній лабораторії Sandoz, випадково спожив диетиламід лізергінової кислоти, медичний препарат під кодовою назвою LSD-25, синтезований ним ще в 1938 році в ході наукових досліджень. Після цього доктор Гоффман відчув фізичну слабкість, впав у галюциногенне марення і згодом у щоденнику описав свій стан як “…некомфортний, сонливий з надзвичайно збудженою уявою, що супроводжувався інтенсивною, калейдоскопічною грою кольорів і образів, що тривала кілька годин”. Для того, щоб переконатись, що саме ЛСД став причиною зміни його фізичного й розумового стану, Гоффман прийняв препарат ще раз і опублікував свої спостереження – ЛСД став відомим світу як галюциногеннний препарат.

В 1947 році під час виступу в Палаті представників штату Південна Кароліна політик і мультиміліонер Бернард Барух вперше вжив словосполучен “холодна війна” для характеристики стосунків між Сполученими Штатами та Радянським Союзом. З тих пір цей термін став загальновживаним, увійшов до лексикону практично всіх мов і протягом наступних 40 років став використовуватись для позначення стану воєнно-політичної конфронтації держав з різними політичними системами.

1964-го американська льотчиця Джеральдіна Мок приземлилася в Німеччині, ставши першою жінкою, яка здійснила політ навколо Земної кулі.

16 квітня народились

1319 – Іоанн II Добрий, король Франції.

1497 – Морі Мотонарі, самурайський полководець середньовічної Японії періоду Сенґоку. Володар регіону Тюґоку у Західній Японії.

1646 – Жюль Ардуен-Мансар, французький архітектор, головний придворний архітектор при королі Людовику XIV. Завершив будівництво Версаля, серед його творінь також Собор інвалідів у Парижі, площа Перемог і Вандомська площу.

1867 – Вілбер Райт, американський авіаконструктор, піонер авіації.

1889 – Чарлі Чаплін, американський кіноактор, режисер, сценарист.

1890 – Трубецькой Микола Сергійович, князь, російський філолог і культурфілософ.

1919 – Мерс Каннінгем, американський хореограф, реформатор сучасного танцю

1924 – Генрі Манчині, американський кінокомпозитор і диригент. Отримав за свою музику 4 призи «Оскар» і 20 «Греммі» («Рожева пантера», «Велика гонка», «Місячна річка», та ін.)

1927 – Бенедикт XVI, Папа Римський.

1947 – Джеррі Рафферті, шотландський співак, композитор, гітарист.

1957 – Олександр Зінченко, український політик.

1978 – Іван Ургант, актор і телеведучий.

1979 – Крістіан Альберс, голландський автогонщик, пілот Формули-1.

Цього дня померли

1828 — Франсіско-Хосе де Гойя, іспанський живописець і гравер

2008 — Едвард Лоренц, американський математик і метеоролог, один із творців теорії хаосу

Залишити відповідь