17 грудня. Цей день в історії

1538 – Папа Римський Павло III відлучив від Церкви англійського короля Генріха VIII. Раніше Генріх порвав із Папським престолом і проголосив англіканську церкву – через те, що Папа не дозволяв йому розлучитися з першою дружиною.

1718 – Велика Британія оголосила війну Іспанії.

1770 – цього дня в Бонні батьки Йоганн та Марія Магдалена похрестили сина – майбутнього композитора Людвіга ван Бетховена, який народився напередодні. Оскільки дата народження Бетховена документально не зафіксована, таким днем здебільшого вважають 17 грудня.

1777 – Франція визнала незалежність англійських колоній в Північній Америці (майбутніх Сполучених Штатів Америки).

1788 – під час російсько-турецької війни російські війська під командуванням князя Григорія Потьомкіна штурмом оволоділи турецькою фортецею Очаків

1790 – у Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків.

1830 – помер Симон Болівар, визначний військовий і державний діяч Латинської Америки, керівник боротьби за незалежність іспанських колоній у Південній Америці, президент Великої Колумбії й Болівії

1897 – на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз.

1903 – Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, сконструйованому ним разом зі своїм братом Вілбером. Політ тривав 12 секунд.

1917 – Українська Центральна Рада отримала урядову телеграму з Петрограда від Ради Народних Комісарів, в якій зазначалося, що уряд радянської Росії “визнає Українську Народну Республіку, її право цілком відокремитися від Росії… зараз же, без обмеження та безумовно”.

1917 – розпочав роботу Всеукраїнський з’їзд робітничих, солдатських і селянських депутатів, який підтримав Українську Центральну Раду.

1918 – тимчасовий радянський уряд Латвії на чолі з Петром Стучкою оголосив про перехід всієї влади в руки рад

1926 – у СРСР проведено другий всесоюзний перепис населення.

1926 – у Литві відбувся державний переворот: до влади прийшов диктаторський режим Антанаса Сметони

1929 – зруйновано Чудів монастир у Москві. На його місці потім зведуть будівлю президії Верховної Ради СРСР

1952 – 39-річний американський боксер Арчі Мур завоював звання чемпіона світу в напівважкій вазі, ставши найстаршим боксером, який здобув цей титул уперше. Мур утримував пояс ще протягом 10 років.

1957 – США провели перше успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети “Атлас”

1959 – в СРСР створені Ракетні війська стратегічного призначення

1961 – “операція “Віджай”: вторгнення індійських військ у Гоа задля звільнення цього регіону-анклаву від португальського панування.

1962 – відбувся перший виступ Beatles на телебаченні — на каналі Granada TV вони виконали пісню Love Me Do.

1973 – кінорежисер і громадський діяч-дисидент Сергій Параджанов заарештований у Києві за звинуваченням у мужолозтві із застосуванням насильства (ст. 122 Кримінального кодексу Української РСР, ч. 1, 2). Згодом митець був засуджений до п’яти років ув’язнення

1976 – було відкрито першу ділянку Куренівсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену з трьома станціями: “Площа Калініна” (нині “Майдан Незалежності”), “Поштова площа”, “Червона площа” (нині “Контрактова площа”).

1984 – Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію “Про неприпустимість політики державного тероризму та будь-яких дій держав, що спрямовані на підрив суспільно-політичного устрою в інших суверенних державах”

1986 – у Кембріджському шпиталі вперше в історії медицини здійснено одночасну пересадку серця, печінки та легенів.

1989 – на телеканалі FOX (США) показана перша серія мультсеріалу «Сімпсони».

1991 – Міністерство юстиції України зареєструвало Міжнародний фонд “Відродження” – українську частину мережі фундацій Сороса

1992 – депутати Федеральних зборів Чехо-Словаччини ухвалили постанову про припинення з 1 січня 1993 року існування Чехо-Словацької Федеративної Республіки й утворення держав-спадкоємниць — Чехії та Словаччини.

1993 – у США організована MLS – Головна футбольна ліга (“сокер”).

1996 – у столиці Перу Лімі члени ліванського Революційного руху Тупак Амару захопили в заручники 490 високопоставлених гостей посла Японії і погрожували їх убити. Лише через 5 місяців поліція визволила заручників і знищила терористів.

1998 – США і Велика Британія завдали авіаційні удари по Іраку у зв’язку з його відмовою співпрацювати зі спеціальною комісією ООН з питання контролю над іракським озброєнням.

2003 – у світовий прокат вийшов фільм “Володар перснів: повернення короля”, останній із трилогії, невдовзі щедро відзначений “Оскарами”.

2008 – Журнал «Time» оголосив обраного президента США Б. Обама «Людиною 2008 року».

 

17 грудня народилися:

1525 – Джованні да Палестріна, італійський композитор

1749 – Доменіко Чімароза, італійський композитор, один із найяскравіших представників опери-буф.

1778 – Гемфрі Деві, англійський фізик і хімік, один із засновників електрохімії.

1830 – Жуль де Гонкур, французький письменник.

1866 – Євген Буковецький, український живописець, ініціатор створення Товариства художників імені К. Констанді.

1887 – Йозеф Лада, чеський графік, ілюстратор творів Ярослава Гашека.

1903 – Ерскін Колдвел, американський письменник.

1908 – Юрій Шевельов (Шерех), славіст-мовознавець, історик літератури, письменник, критик, академік Національної академії наук України.

1946 – Юджин Леві, канадійський письменник, співак, комедійний актор.

1975 – Міла (Наташа) Йовович, французька й американська акторка українського походження (уродженка Києва).