18 серпня. Цей день в історії

293 до н. е. – заснований найдавніший римський храм на честь богині Венери.

1201 – заснована столиця Латвії – місто Рига.

1572 – Маргарита Валуа (знаменита “Королева Марго”) і Генрих Наварський (лідер гугенотів наприкінці Релігійних воєн у Франції, автор знаменитого вислову “Париж вартий меси”) одружилися, дана подія більше нагадувало політичний союз.

1649 – український гетьман Богдан Хмельницький уклав з поляками Зборовський договір (фактично ця угода не дотримувалося, а протиборчі сторони почали готуватися до нової війни).

1682 – Російська Імперія отримала нового імператора, ним став Петро I (відомий в історії Росії як імператор, який прорубав “вікно в Європу”, провів безліч реформ, спрямованих на “європеїзацію” країни).

1743 – Російська імперія продовжує експансію в Скандинавії: за договором з Швецією росіяни відхопили частину Фінляндії.

1743 – Джек Бротон сформулював правила боксу, серед яких – поділ на раунди і заборона бити лежачого.

1782 – сторіччя вступу на російський престол Петра I відзначено в Петербурзі відкриттям знаменитого Мідного вершника – пам’ятника цареві роботи скульптора Фальконе

1787 – у Петербурзі відбулася перша в історії Росії робітнича демонстрація – 400 будівельників принесли скаргу Катерині II на свого наймача Долгова.

1845 – за ініціативою адмірала Федора Літке в Петербурзі засновано Російське географічне товариство

1859 – француз Жан Блонден перейшов по канату через Ніагарський водоспад, тримаючи на своїх плечах іншого акробата.

1877 – американський астроном Асаф Холл відкрив супутник Марса – Фобос

1909 – мер Токіо Юкіо Одзакі подарував Вашингтону 2 тисячі вишневих дерев. Президент США Вільям Тафт вирішив висадити їх біля річки Потомак.

1918 – у Києві відбувся з’їзд усіх губернських старост Української Держави

1918 – організовано Всеросійський союз радянських журналістів

1920 – розвиток демократії в США: конгрес ратифікує 19-у поправку до конституції США, цією поправкою вводилося виборче право для жінок.

1944 – у концтаборі Бухенвальд розстріляний Ернст Тельман, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера

1958 – скандальний роман Володимира Набокова “Лоліта” вийшов в США.

1976 – радянська космічна станція “Луна-24” здійснила посадку на поверхню Місяця. Це був останній апарат, запущений СРСР до Місяця

1984 – у Москві відбулася церемонія відкриття ігор “Дружба-84”. Це була альтернатива Олімпіаді в Лос-Анджелесі, яку бойкотували соціалістичні країни. Змагання тривали з липня до вересень у СРСР, Болгарії, Угорщині, НДР, КНДР, Монголії, Польщі, Чехословаччині та на Кубі (у різних країнах – із різних видів спорту)

1991 – відбувся початок спроби державного перевороту в СРСР: президент Михайло Горбачов взятий під домашній арешт у резиденції в Форосі (Крим).

 

18 серпня народилися:

1685 – англійський математик Брук Тейлор (автор відомої формули – Ряд Тейлора).

1750 – Антоніо Сальєрі, австрійський композитор італійського походження

1824 – знаменитий французький металург П’єр Мартен (відомий як винахідник Мартенівської печі – піч для переробки чавуну і брухту в сталь потрібного хімічного складу і якості).

1830 – голова Австро-Угорської імперії Франц Йосиф I (був відомий консерватизмом, з величезною повагою ставився до дотримання традицій, називав себе “останній монарх старої школи”, почав в союзі з Німеччиною Першу світову війну).

1836 – Олександр Кониський, український перекладач, письменник, лексикограф, педагог, громадський діяч ліберального напряму. Автор слів духовного гімну “Молитва за Україну” (“Боже великий, єдиний, нам Україну храни”).

1886 – Самуїл (Шльома) Шварцбард, єврейський анархіст – уродженець Ізмаїла, відомий тим, що вбив у Парижі в 1926 р. Симона Петлюру (виправданий за підтримки єврейського й комуністичного лобі)

1890 – німецький журналіст, нацистський міністр економіки Вальтер Функ (очолював Рейхсбанк з 1939 року, на Нюрнберзькому процесі отримав довічний тюремний термін, в 1957 звільнений за станом здоров’я).

1917 – Василь Бородай, український скульптор (Батьківщина-мати, пам’ятник засновникам Києва)

1918 – радянський державний діяч Олександр Шелепін (найбільшу популярність здобув як глава КДБ, нагороджував ліквідаторів С. Бандери та Л. Троцького).

1933 – французький футболіст Жюст Фонтен (увійшов в історію футболу, як гравець, який забив найбільшу кількість голів (13) у рамках одного чемпіонату світу).

1933 – Белла Руденко, українська оперна співачка (лірико-колоратурне сопрано). Заслужена артистка України, народна артистка СРСР

1937 – американський кінорежисер і актор Роберт Редфорд (володар “Оскара”, заснував американський інститут незалежного кіно “Санденс”).

1952 – один з найпопулярніших американських кіноакторів Патрік Суейзі (мав титул “найсексуальніший чоловік року”, в кінці життя вів виснажливу боротьбу з раком підшлункової залози, але був убитий підступною недугою).

1958 року — Дідьє Оріоль, французький автогонщик (ралі)

1969 – геніальний американський кіноактор Едвард Нортон (двічі номінувався на “Оскар”, за свої роботи в кіно майже завжди отримував позитивні відгуки критиків, любить переписувати сценарії для кращого входження в роль).

1992 – американська художниця і журналістка Френсіс Бін Кобейн (єдина дочка легендарного співака Курта Кобейна).