5 продуктів, які допоможуть вам очистити легені

Збалансоване харчування допомагає підтримувати здорову вагу тіла та зменшити ризик розвитку деяких захворювань. Серед іншого, правильне харчування зміцнює здоров’я легенів та покращує загальне самопочуття. Дослідження показують, що споживання продуктів, багатих на поживні речовини та антиоксиданти, може допомогти зменшити шкідливий вплив забрудненого повітря та зберегти здоров’я ваших легенів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Коли людина дихає брудним повітрям, зростає ризик виникнення раку легенів, інфаркту, інсульту, а також імовірність передчасної смерті. Забруднене повітря подразнює дихальні шляхи, що призводить до кашлю, хрипів, задишки, болю в грудях та нападів астми. Однак, здоровий спосіб життя, який включає здорове харчування та регулярні фізичні навантаження, може допомогти вам зберегти здоров’я легенів.

Якщо у вашому місті повітря забруднене, вам варто включити в раціон продукти, багаті на антиоксиданти. Ось кілька з них:

Буряк. Дослідження показали, що буряк допомагає покращити фізичну працездатність та роботу легенів у людей з такими захворюваннями, як легенева гіпертензія та хронічна обструктивна хвороба легенів. І сам буряк, і його бадилля багаті на корисні сполуки, в тому числі й нітрати, які оптимізують роботу легенів. Більше того, бурякове бадилля – це джерело магнію, калію, вітаміну С, каротиноїдів, тощо.

Яблука. Яблука містять багато клітковини і мають низьку калорійність. Вони є джерелом вітамінів та флавоноїдів, які можуть підтримати функцію дихальної системи. Крім того, у яблуках міститься різновид флавоноїдів під назвою кверцетин, який очищує легені.

Капустяні овочі. Броколі, капуста, брюссельська капуста, та інші капустяні овочі вважаються одними з найбільш здорових продуктів харчування на планеті. Вони є чудовим джерелом лігнанів, які діють як антиоксиданти і можуть сприяти зміцненню здоров’я легенів. Спробуйте додати їх у свій щоденний раціон, щоб покращити функцію легенів.

Перець. Болгарський перець містить велику кількість вітаміну С, який допомагає зберегти здоров’я легенів. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який може дати багато переваг тим, хто страждає на хронічні легеневі захворювання. Експерти стверджують, що вітамін С може допомогти вивести з організму токсини та вільні радикали, що може знизити рівень пошкодження легеневої тканини та сприяти відновленню тканин.
Пропустить через 9

Гарбуз. Гарбуз містить цілий ряд сполук, що сприяють зміцненню здоров’я легенів. Особливо багатий він на каротиноїди, які мають потужні антиоксидантні та протизапальні властивості. До них належать бета-каротин, лютеїн та зеаксантин. Дослідження пов’язують підвищення рівня каротиноїдів у крові з покращенням функції легенів, як у людей старшого віку, так і у молоді.

фото з відкритих джерел