7 забобонів в українському бізнес-середовищі, яким дивуються іноземці

Бізнесмени належать до категорії найбільш забобонних людей на світі. Деякі серйозно засмучуються, коли хтось свистить у приміщенні – грошей же не буде; інші змушують водія об’їжджати чорну кішку – бо вона символізує невдачу. Для іноземців наші забобони здаються смішними та безглуздими, оскільки логічно їх неможливо пояснити. Але культурно-етнічні упередження у веденні бізнесу є у всіх країнах світу. Якщо ви хочете, щоб ваші справи в них були успішні, а партнери задоволені, варто вивчити й не порушувати ці особливості. Пише persona.pumb.ua.

Існують забобони і в Україні. Ось топ речей, яким іноземці дивуються в Україні. Можливо, ви про це навіть не замислювалися, тоді тим більше вам буде цікаво з ними ознайомитися.

1. Не можна носити верхній одяг у приміщенні

У нас вважається правилом поганого тону ходити у верхньому одязі в приміщенні. І навіть якщо в кімнаті дуже свіжо, ми будемо з підозрою дивитися на людину, яка всядеться у крісло в пальто або куртці. «Що за виховання? Може, він і капелюха не зніме?» – подумають багато людей. Хоча повірте, для бізнес-партнерів з теплої Греції або сонячної Іспанії наші поняття про прийнятну кімнатну температуру можуть обернутися парою тижнів у ліжку з застудою.

2. «Вийми руки з кишень»

Цю фразу ви чули від мами, бабусі, від сусідки з другого поверху та, звичайно ж, від вчительки російської мови в школі. Те ж саме ви хочете сказати європейцям або американцям, які люблять ставно сунути руки в кишені та при цьому не відчувати ні найменшого сорому або докорів сумління. У нас тримати таку поведінку вважається правилом поганого тону. Хоча, можливо, пора позбутися цього шкільно-радянського стереотипу?

3. «Не свисти, бо грошей не буде»

Ще одна з тих фраз, яку ми чули з самого дитинства. Тому іноземці, що свистять (які, до слова, досить часто висловлюють таким чином своє захоплення, здивування або інші емоції), виглядають для нас дивно. Тим не менш, у американців, що насвистують, справи з бізнесом і економікою йдуть набагато краще, ніж у нас. Отже, поки науково не встановлений зв’язок між частотою свисту та наявністю грошей, можна не надавати цьому упередженню такого значення.

4. Краще не питати, де знаходиться туалет

Ну, не прийнято у нас таке питати у малознайомих людей, особливо якщо збираєтеся задати подібне питання представнику протилежної статі. Напевно, це через нашу сором’язливість. Нашим бізнесменам набагато спокійніше, коли це питання задають персоналу закладу, в якому проходять переговори, або ж відправляються на пошук необхідної кімнати самостійно.

5. Не тисніть руку через поріг

Дане упередження дуже старе, і навіть ті, хто в нього вірять, самі вже не пам’ятають, що воно означає. Кажуть, що робити що-небудь через поріг – приводить до нещастя. Тому, якщо ви іноземець і читаєте цей текст, пам’ятайте: ніколи, чуєте, ніколи не тисніть українським бізнесменам руку через поріг! І нічого не передавайте через поріг. І взагалі, якщо хочете що-небудь зробити, переконайтеся, що між вами немає дверного отвору.

6. Дарувати годинник – теж погана прикмета

Можна тільки уявити собі кількість коштовних подарунків швейцарського походження, без яких залишилися наші бізнесмени через те, що їхні колеги були знайомі з цією прикметою. Згідно поширеному в наших краях упередженню, отримати в подарунок годинник порівняно із запрошенням на похорон. Чому? Та хто знає. Давно пора переглянути цю прикмету.

7. Хочете укласти контракт в п’ятницю 13-го? Подумайте двічі

У п’ятницю 13-го у нас не прийнято робити щось важливе. Вважається, що в цей день все, за що ви не візьметеся, обернеться невдачею. Насправді число 13 має негативну конотацію в багатьох країнах світу, проте в Україні, схоже, його бояться навіть більше, ніж чорного кота. Хоча, можливо, це просто виверт офісних працівників, які готові вірити чому завгодно, лише б відпочити в такий день від контрактів і ділових зустрічей.

Забобони не можна пояснити раціонально. Тим не менш, багато українських власників компаній і топ-менеджерів вірять у прикмети і навіть мають свій власний ритуал, який звикли проводити перед важливою зустріччю або нової угодою. Згадайте, може, і ви вірите в те, що фотографуватися до укладення угоди – не до добра?