Скільки цьогоріч обійдеться новорічний стіл
Інститут аграрної економіки прогнозує, що в цьому році мешканці України витратять на новорічний стіл майже на 40% більше, ніж торік. Серед причин називають не тільки воєнні дії, а й відключення світла та зменшення доходів громадян. Перевірити, скільки доведеться заплатити за продукти для кількох салатів та фрукти, вирішили «Вісті».
УЛЮБЛЕНА СТРАВА
Найпопулярнішим новорічним салатом вважається «олів’є». Тож відправляємося на закупку саме для цієї страви. Перше – ковбаса. В цьому році вона стрімко подорожчала. 0,5 кг вареної обійдеться мінімум 80 грн. Ті, хто полюбляє готувати цей салат із курячим філе, можуть навіть зекономити, адже 0,5 кг курятини коштує 75 грн. Середня ціна картоплі на ринку чи в магазині – 10 грн за 1 кг. Майже у два рази, порівняно з минулим роком, додали у ціні яйця. За десяток доведеться віддати мінімум 63 грн. Одна з найдешевших банок зеленого горошку коштує 37 грн. Солоні огірки також здорожчали, 0,5 кг на вагу – мінімум 60 грн. Якщо готуєте салат із морквою, повинні викласти ще 20 грн за 1 кг цього овоча. Для заправки купуємо готовий майонез, упаковка 300 грамів обійдеться в середньому 44 грн. Тож, аби приготувати улюблену страву, ми витратили 314 грн.
ДОРОГИЙ ОСЕЛЕДЕЦЬ
На другому місці серед популярності новорічних яств – салат «Шуба». Для нього ми також купуємо 1 кг картоплі, пачку майонезу, 1 кг буряка коштує 10 грн. Також нам потрібна ще цибуля (0,5 кг – 18 грн). Ті, хто прикрашає страву яйцями, можуть витратити ще 14 грн (на два штуки) для прикрашання. Та найголовніше – це оселедець. У середньому найдешевший коштує 140 грн за 1 кг, а один заважить на 45-50 грн. Отже, аби приготувати оселедець «під шубою», потрібно віддати 131 грн, або трошки більше чи менше, залежно від ваги рибини, кількості цибулі тощо.
ТРАДИЦІЙНИЙ НАПІЙ
Жоден Новий рік не обходиться без шампанського. Традиційне ігристе «Артемівське» обійдеться в цьому році 165-175 грн, залежно від місця покупки. Але є й дешевші варіанти – за 160 або навіть 130 грн. Для тих, хто не вживає алкоголь, на столі може бути сік – у середньому два літри коштують 80 грн, або газований напій – 30-40 грн за аналогічний об’єм. Мінеральна вода коштує від 15 грн за півтора літри. Якщо порахувати, то на напої середньостатистичний українець витратить 300 грн.
СОЛОДОЩІ ТА ГАРНІР
Традиційно на новорічний стіл подають картоплю або варені крупи, як-от рис, гречка тощо. Тут порахувати, скільки потрібно грошей, неможливо, адже все дуже індивідуально. Ми взяли те, що дешевше, – це два кілограми картоплі, тобто витратили 20 грн. До страви вирішили подати запечені курячі ніжки, оскільки вони також одні з найдешевших м’ясних продуктів, та витратили 80 грн за 1 кг.
Для «солодкого» столу купили 0,5 кг шоколадних цукерок – це близько 125 грн; стільки ж печива або пряників – на них витратили 70 грн, та фрукти. Вирішили заощадити, придбали яблука по 20 грн за 1 кг та кілограм мандаринів за 50 грн. Витратили на все це 365 грн.
Для нарізки купили лише ковбасу та сир. Задоволення це недешеве, шукали товари з акційними пропозиціями, аби заощадити. Тож за майже 400 грамів сиров’яленої ковбаси віддали 150 грн, а за 300 грамів сиру – 85 грн.
ЗАГАЛЬНІ ВИТРАТИ
Підбиваємо підсумок: на наш новорічний стіл у цьому році ми витратили майже 1400 грн. Зважаючи на те, що він у нас вийшов геть скромний – з однією м’ясною стравою, майже без нарізки та овочів. Якщо б ми купили ще декілька свіжих помідорів та пару огірків – потрібно було б до отриманої суми додати ще 100-150 грн, а з баночкою маринованих грибів – усі 250 грн. Ми могли б купити більше цукерок, напоїв та приготувати не два, а три салати, і навіть холодець. Але тоді б не вклались і у 3 тис. грн.
«У цьому році новорічний стіл здорожчав десь на 40%. Це відповідає загальному зростанню цін на продукти харчування, які ми спостерігаємо останнім часом. Реальні доходи населення впали на чверть. Тепер людям важче забезпечувати себе продуктами, але нині інакше в нашій країні не може бути. Ціни на продукти залежать від курсу долара та вартості енергоносіїв», – сказав член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
ТАМАРА БЄЛКІНА
фото із відкритих джерел