В Україні значно зріс рівень бідності

Близько 20 мільйонів українців опинилися за межею бідності через повномасштабне вторг­нення рф – це майже 67% населення країни. Такі невтішні дані озвучили в Інституті демографії та соцдосліджень імені Птухи. Менш катастрофічні оцінки Світового банку. За їхніми підрахунками, понад 24% людей в Україні живуть за межею бідності. Що ж відбувається із доб­робутом українців, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

Україна втратила понад 20 років у розвитку внаслідок повномасш­табної війни та повернулася до рівня бідності 2001 року. «У 2001 році, за критерієм того, хто споживає нижче за прожитковий мінімум у фактичних цінах, було 69% населення, а у 2021 році – 39%, тобто спостерігався певний прогрес. І хоча були серйозні коливання, але ми підійшли до великої війни з дуже гарними показниками рівня життя. COVID-19 і пов’язані з ним карантинні обмеження нас не вибили, й перед початком війни ми пере­бували в позитивній динаміці. Можливо, саме тому війна нас не знищила критично», – розповіла завідувачка відділу Інституту демографії та соцдослі­джень імені Птухи Людмила Черенько.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За її словами, у 2022-2023 роках через повномасштабне вторгнення державну статистику про рівень життя українців майже не збирали, тож усі підрахунки за цей час соціологи моделюють. Так, за даними фахівців Інституту, торік бідним в Україні було 60% населення, а цьогоріч – 67%. Традиційно найвищі показники бідності у селах та серед молодих родин із дітьми.

Для визначення рівня бідності від 2014 року застосовують не офіційно затверджений прожитковий мінімум, а прожитковий мінімум у фактичних цінах ринку, який приблизно вдвічі перевищує офіційний. Тобто бідними, відповідно до оцінок фахівців Інституту демографії, є люди, які живуть на менш ніж 5 тисяч гривень на місяць.

У Світового банку інші оцінки рівня бідності українців. Згідно з ними, через війну наша країна зіткнулася зі зростанням бідності з 5,5% до 24,2% у 2022 році, що призвело до скрутного фінансового становища ще 7,1 мільйона людей. Світовий банк зараховує Україну до країн, де бідною вважають людину, яка живе на менш ніж 5,5 долара на день (близько 210 гривень за поточним курсом). Тобто бідними є люди, які живуть на менш ніж 6 тисяч гривень на місяць.

Підготувала Наталія Ковальчук

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!