Дніпро та Кельн єднають «Нові береги»

Сьогодні Україна тісно співпрацює з ЄС у різних сферах діяльності, зокрема і в культурній сфері. Цього разу нагода дізнатися, як побудувати культурні зв`язки з містами Європи та які можливості відкриває така співпраця випала нашому місту Дніпро.

15 лютого відбулася презентація проєкту співпраці Дніпра та Кельна, Німеччина. Проєкт носить назву «Neue Ufer (Нові береги)». Це спільний проєкт громадської організації Культура Медіальна та німецької платформи Freihandelszone. Його мета – створити мережу співпраці між ініціативами Дніпра та Кельна, які стали містами-побратимами у 2022 році. Стартом проєкту стало дослідження стану культурних організацій Дніпра та області, яке провели минулого року.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Презентація відбулася в Центрі сучасної культури Дніпра, де його керівник Андрій Палаш розповів про результати дослідження: було отримано 29 онлайн-заявок від організацій, більшість з них – з Дніпра; серед заявок також були і від музеїв та театрів; 28 з 29 організацій виказали, що готові до міжнародної співпраці та мають змогу на це.

Окрім цього, організації розповіли про наслідки повномасштабного вторгнення, які вони відчули на собі. Серед них було виявлено такі: виїхало багато працівників, які потім не повернулися та зменшилася кількість подій через відсутність укриттів у деяких закладах. Основними потребами, для того щоб продовжити свою діяльність стала техніка, спеціальні обладнання та фінансування.

Також у презентації взяв участь режисер та актор Андре Ерлен, який приїхав з Німеччини і вважає Україну дуже надихаючою. Він зацікавлений в допомозі різним культурним організаціям Дніпра. Андре познайомив слухачів з містом Кельн і навіть продемонстрував дещо спільне між Кельном та деякими містами України. Наприклад, у Кельні є багато сучасної архітектури, як і у нашому Дніпрі.

Ерлен представив і їх проєкти, які вони з командою створили у Німеччині: театральні, танцювальні, музичні та інші перформанси. Це було однією із ключових частин презентації, оскільки дніпрянам важливо ознайомитися з культурою та творчістю тих, з ким є бажання співпрацювати. Слухачам це все припало до душі.

Учасники презентації проєкту змогли поставити запитання Андре Ерлену. Зокрема, запитання були саме від представників різних культурних організацій нашого міста. Гість надав поради нашим митцям, наприклад, де і як можна знайти музичні лейбли та як цікаво можна подати глядацькій аудиторії кінематографічні продукти. Щодо художників, то Андре зазначив, що Німеччині було б доволі цікаво подивитися на український живопис та познайомитися з нашою традиційною культурою.

Анастасія Передерій

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!