Закон про мобілізацію в Україні: нові положення

Кілька місяців минуло від початку розгляду закону про мобілізацію в Україні. І нарешті народні обранці, внісши безліч правок та вилучивши деякі положення з початкового варіанта, проголосували за документ, а Президент уже його підписав. Закон набере чинності з 18 травня. Нові норми змінять порядок призову та частину аспектів військової служби.

ВІДВІДИНИ ТЦК

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Якщо раніше військовозобов’язаний, отримавши повістку, мав відвідати Територіальний центр комплектування для уточнення даних, то тепер чоловіки повинні уточнити свої дані, не очікуючи повістки. Зробити це потрібно самостійно через офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника (який поки що не працює в Україні); ну, або прийти до військкомату особисто. Уточнити свої дані можна також через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). У ТЦК потрібно надати або обновити адресу проживання, номер телефону, адресу електронної пош­ти та інші персональні дані.

«Новий закон передбачає додатковий час перед відправкою на військову підготовку, якщо громадянин самостійно прибув до ТЦК. До того ж час наступної явки до ТЦК встановлюється упродовж двох місяців з дня проходження ВЛК», – говорить адвокат Анатолій Левін.

ВРУЧЕННЯ ПОВІСТКИ

Під час вручення повістки ті, хто її вручає, повинні представитись та показати службове посвідчення. Громадянин, що отримує повістку, має право вимагати пред’явити наказ керівника Територіального центру комплектування про вручення повістки з прізвищами цих осіб. Повістку вручають особисто тому, кому вона призначена. За словами адвоката, інші форми вручення повісток є порушенням. Тобто, якщо військовозобов’язаному її поклали у поштову скриньку, або за нього в отриманні розписались родичі, то якщо громадянин не зреагує – це не є порушенням правил обліку або ухиленням від мобілізації. Його не можна буде притягти до кримінальної чи адміністративної відповідальності. Повістку не вручатимуть ні через електронну пош­ту, ні через електронний кабінет призовника.

«Також серед нововведень: усі чоловіки від 18 до 60 років повинні мати із собою військово-обліковий документ і носити його завжди та пред’являти за вимогою. Перевіряти його можуть поліцейські, представники ТЦК, прикордонники. Кількість перевіряючих розширили. Вони мають здійснювати фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення документів», – сказав Анатолій Левін. Він також зазначив, що для перевірки можуть використовувати базу Єдиного державного реєстру призовників «Оберіг».

БРОНЬ ВІД ПІДПРИЄМСТВА

Внесено зміни і щодо умов бронювання від мобілізації. «Справа в тому, що порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад, професій та обсяги бронювання визначає не тільки закон про мобілізацію, а ще й нормативно-правові акти Кабінету Міністрів. Та Кабмін не вніс жодних змін до Постанови, яка регулює бронювання. Тож поки що діють ті норми, що були й раніше», – повідомляє Анатолій Левін.

Він зазначив, що упродовж трьох місяців з дня оприлюднення закону про мобілізацію (його надрукували у газеті «Голос України» 17 квітня) уряд має внести зміни щодо відповідних постанов або прийняти нові. Одна з головних відміннос­тей від старої версії – ті, хто має відстрочку, повинні стати на спеціальний військовий облік.

ЗА СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ

За новим законом частина багатодітних батьків, які мають трьох і більше дітей, можуть утратити право на відстрочку. Але ця норма стосується тільки тих, хто не живе з дружиною і дітьми і водночас не платить аліменти. У Міністерст­ві юстиції таке нововведення пояснили просто: «Є категорія батьків, які хотіли б платити аліменти, але не мають роботи. З огляду на досить високі зарплати в ЗСУ, це буде якраз механізм та можливість досить швидко погасити борги», – прокоментував нововведення заступник міністра юстиції у виконавчій службі Міністерства юстиції Андрій Гайченко. Якщо борги перед дітьми будуть погашені – їхній батько знову отримає право на відстрочку.

Також отримати відстрочку може військовозобов’язаний, що доглядає одного зі своїх батьків, які мають I або II групу інвалідності. Або батьків дружини, якщо та також військовозобов’язана та вже призвана в ЗСУ і немає тих, хто за ними може доглянути; або він один виховує дитину до 18 років.

«Основна відмінність, у тому, що раніше за однією людиною з інвалідністю могли доглядати одразу кілька військовозобов’язаних. Нині цю норму змінили і дозволили тільки одного доглядаючого. Також іще одна нова норма полягає в тому, що раніше людина, близький родич якої загинув в АТО або на війні, отримувала відстрочку, і в законі був перелік тих, хто на таке міг претендувати. З нього вилучили неповно рідних братів або сестер. Тож якщо загинув брат, у якого з військовозобов’язаним спільна тільки мати або батько – його можуть мобілізувати, раніше – не мали права», – пояснює адвокат.

Студенти можуть отримати відстрочку тільки в тому випадку, якщо навчаються на денній або дуальній формі навчання, і тільки якщо це перша освіта. «Ті, хто отримує другий чи третій диплом, можуть бути призвані до війська. А ось відстрочку для аспірантів та докто­рантів усе ж залишили», – зазначив Анатолій Левін.

ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНІ

Ті, хто отримав інвалідність упродовж 2022/2023 року або був визнаний частково придатним, повинні знову пройти медкомісію. «Зараз триває погодження змін до наказів і від середини травня почнеться перегляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними», – зазначив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

На проходження медогляду визнаним обмежено придатними дається 9 місяців. Новий закон визначає лише 2 стани – «придатний» чи «непридатний». Повторна лікарська комісія має визначити, до якої саме категорії тепер віднести людину, якщо раніше вона була «обмежено придатною». Як зазначає адвокат Левін, тепер Міністерство оборони має внести зміни до наказу, який дає можливість установлювати цей статус.

ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК

Тим, хто ухиляється від військового обов’язку, можуть обмежити право на управління транспортним засобом. Загалом же віднині без військового квитка в Україні не можна буде ні вступити на навчання, ні одержати роботу, ні отримати консульські послуги за кордоном.

«Законопроєкт передбачає відміну строкової служби, її планують замінити базовою загальновійськовою підготовкою у вишах – вона буде тривати у мирний час близько п’яти місяців, у воєнний – близько трьох. Без її проходження не можна буде влаштуватись на держслужбу», – говорить Анатолій Левін.

У новому законі прописані і мотиваційні складники. Так, під час підписання першого контракту військові матимуть право на 50% компенсації першого внеску на іпотеку в межах програми ­«єОселя». Також додатково вони можуть отримати 100 тис. грн після першого року служби і ще 100 тис. після другого. Після підписання контракту військовий може отримати сертифікат на придбання авто.

ТАМАРА БЄЛКІНА
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!