Розгадка феномену дежавю: як наш мозок обманює сам себе

Чи бувало у вас колись таке враження, що ви вже проживали якийсь момент? Це відчуття називається дежавю, і його виникнення має кілька наукових пояснень.

Одне з найпростіших пояснень дежавю полягає в тому, що ми самі обманюємо себе. Крихітний шматок нової сцени перед нами, такий як тон штукатурки на стіні, тремтливий відблиск від дзеркала або запах з вікна, раптом здається нам знайомим із минулого. Наш мозок помилково працює за схемою «якщо цей маленький шматочок я вже бачив (відчував), то і все інше навколо я вже бачив».

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Важливу роль у цьому процесі відіграє гіпокамп — дивовижний відділ мозку, що відповідає за пам’ять і орієнтацію у просторі. Ми активно використовуємо його, коли шукаємо шлях кудись. У таксистів, наприклад, гіпокамп збільшений, оскільки їм важливо пам’ятати всю карту міста.

Інше елегантне пояснення дежавю полягає в тому, що ми бачили цю вулицю півсекунди тому, а згадуємо її як далеке минуле. Коли ми окидаємо вулицю поглядом, мозок відразу відправляє цей образ на склад нашої пам’яті, але замість того, щоб покласти його на полицю з позначкою «півсекунди тому», він помилково кладе образ на полицю «півроку тому». Варто нам ще трохи подивитися на цю вулицю, як її ж образ спливає в нашій голові, але з неправильним маркуванням: на ньому стоїть штамп «півроку тому» замість «півсекунди назад», і нас охоплює стан дежавю.

А у вас інколи було таке відчуття? Дежавю — це цікавий феномен, який показує, як наш мозок обробляє і зберігає спогади, іноді обманюючи нас і створюючи відчуття знайомства з новими ситуаціями.

фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!