У Дніпрі Благодійний фонд допомагає переселенцям продуктами та медичним інвентарем

Майже 500 продуктових наборів отримали громадяни України, які змушені були покинути своє місце проживання, і мешкають тепер у Дніпрі, від Благодійного фонду «Центр допомоги переселенцям та ветеранам».

“Ці продуктові набори надала нам Фундація Дім Рональда МакДональда, – розповідає директор БФ «Центр допомоги переселенцям та ветеранам» Павло Медвідь. – Ми отримали 480 комплектів і  роздали їх переміщеним особам, які живуть у  Дніпрі. Насамперед це  ті родини, де є військовослужбовці, люди з інвалідністю, люди поважного віку”. 

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За словами Павла Медвідя, для кожної такої гуманітарної акції обирати отримувачів допомоги непросто. Зараз у базі даних фонду – близько 47 тисяч вимушено переміщених осіб (ВПО), і чимало з них уже не перший рік перебувають у складних життєвих обставинах.

“Такі люди, – каже пан Павло, – часто змушені починати життя з «чистого аркуша», бо через війну втрачають житло, роботу. Щодо останньої, то не завжди на новому місці є можливість знайти щось рівноцінне. А переселенське життя – це ще й додаткові витрати на оплату орендованого житла. А в родинах, де є члени сім”ї, які потребують лікування і догляду, ситуація ще важча. Тому для багатьох ВПО благодійна допомога дуже важлива”.

Серед отримувачів продуктових наборів – чимало людей, для яких така допомога – чи не єдина можливість мати хоча б більш-менш пристойну якість життя. 

Микола Лоцман, який приїхав до Дніпра з Бахмута, залишився у 79 років один. Чоловік отримує невелику пенсію і соціальні виплати як ВПО. Вистачає цих грошей на дуже і дуже скромне життя.

“Я виїхав із Бахмута разом із сестрою, племінницею і двома собаками-вівчарками, – розповідає чоловік. – Племінниця ще в Бахмуті серйозно захворіла, і вже під час нашого перебування в Дніпрі, на жаль, померла. Тут ми за невеликі гроші орендували будинок, але потім у власника виникла потреба продати його. Іншого житла за прийнятну для нас ціну і де дозволили б проживання з тваринами, ми в Дніпрі не знайшли. Тому сестра переїхала до Слов’янська, куди і перевезла собак”. 

Літній чоловік зараз живе в Дніпрі у гуртожитку. Каже, що через вік і хронічні хвороби змушений чималі гроші витрачати на ліки. Тому в його  випадку продуктові набори, які отримує від Донецької обласної військової адміністрації і від благодійників, – не просто допомога, а запорука виживання. 

Олександра Тихонцова, яка у 2022 році теж виїхала з Бахмута, прийшовши в благодійну організацію за продуктовим набором, отримала ще й ходунки для 82-річного чоловіка. 

Жінка розповіла співробітникам «Центру допомоги переселенцям та ветеранам», що чоловік через вік і хвороби погано ходить. Сказала, що йому не завадили б ходунки, але вони – недозволена розкіш для подружжя переселенців-пенсіонерів, якому виплат від держави ледве вистачає, щоб бодай якось зводити кінці з кінцями.

І виявилося, що ходунки є серед медичного інвентаря, який фонд отримав від однієї з міжнародних організацій.   

“Це  дуже приємна несподіванка, – каже жінка. – Нам допомогли розв’язати проблему, яку ми вважали невирішеною”.         

За словами Павла Медвідя, за час роботи БФ «Центр допомоги переселенцям та ветеранам», із 24 лютого 2022 року, надана поміч близько 140 тисячам людей. Фонд співпрацює з українськими компаніями,  міжнародними організаціями. 

Через війну та спричинені нею економічні проблеми нинішні можливості фонду зменшилися,порівняно з часом початку його роботи. Але, як зазначає Павло Медвідь,  благодійники шукатимуть усі можливості допомогти переселенцям і ветеранам, які живуть у Дніпрі, доки в тому є потреба. 


Сергій Іващенко, фото автора

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!