Новий стандарт: упровадження цифрової реєстрації тварин в Україні

На цьогорічному фестивалі для собак «Песики Фест», який відбувся у Києві, власникам домашніх тварин було презентовано інноваційний проєкт із запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх улюбленців. Цей документ має на меті створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин.

Нова ініціатива обіцяє суттєво полегшити життя власникам тварин та сприяти розв’язанню низки важливих проблем у сфері ветеринарії.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Денис Башлик, відкриваючи лекторій фестивалю, зазначив, що проєкт стане проривом у сфері ветеринарної медицини в Україні, надаючи можливість кожному власнику домашнього улюбленця зручно та прозоро отримувати ветеринарні документи.

«Проєкт передбачає значні зміни у процедурі видачі ветеринарних паспортів, яка відтепер стане цифровою. Раніше ці документи можна було отримати лише у державних закладах ветеринарної медицини. Натомість зараз ми робимо цей процес доступним, дозволяючи видачу документів також у приватних клініках, які приєднаються до проєкту. Це значно полегшить отримання ветеринарних документів для власників», – пояснив Башлик.

Ключовим елементом стане Єдиний державний реєстр домашніх тварин. Власники зможуть зареєструвати своїх улюбленців під час візиту до ветеринарного лікаря, що дасть змогу створити елект­ронний ветеринарний паспорт, де зберігатиметься вся інформація про тварину, включно з історією щеплень. Це забезпечить збереження важливих даних навіть у випадку втрати паперового документа.

Крім того, проєкт роз­в’язує ще одну актуальну проблему – допомогу з повернення загублених тварин. За даними зоозахисної ініціативи Save Pets of Ukraine, через війну в Україні кількість безпритульних тварин зростає на 60% щорічно. Це навантажує притулки та волонтерів, які працюють на межі можливостей. Реєстрація тварин значно полегшить пошук загублених собак і котів, ідентифікацію та їхнє повернення власникам.

Запровадження системи ідентифікації та реєстрації домашніх тварин також сприятиме боротьбі зі сказом – небезпечним захворюванням, яке може бути поширене серед безпритульних тварин. Ця практика успішно працює в багатьох європейських країнах, і Україна тепер також наближається до застосування таких стандартів.

Проєкт буде впроваджено у два етапи. Перший, що стартує цієї осені, передбачає запуск Єдиного державного реєстру та можливість реєстрації тварин під час візиту до ветеринарного лікаря. Послуга надаватиметься безкоштовно як у державних, так і у ліцензованих приватних клініках, які приєдналися до проєкту. Власники зможуть зареєструвати своїх улюбленців без додаткових витрат, а перелік ветеринарних лікарів, що беруть участь у проєкті, буде доступний на офіційному порталі pet.gov.ua.

На другому етапі, коли реєстрація тварин стане масовою, планується інтеграція елект­ронних паспортів до застосунку «Дія». Це дасть можливість власникам тварин завжди мати доступ до інформації про своїх улюбленців, хоч би де вони знаходилися.

У планах проєкту також інтеграція Єдиного державного реєстру з міжнародними базами даних домашніх тварин, такими як Europetnet. Ініціатива вже отримала підтримку від міжнародних та українських зоозахисних організацій, а також ветеринарної спільноти. Зокрема, Міжнародний фонд захисту тварин (IFAW) надав спеціальний грант, у рамках якого було безкоштовно чиповано та вакциновано майже 7000 котів та собак, а 20 ветеринарних лікарів протестували нову систему на практиці.

Завершальний етап підготовки до запуску проєкту передбачає опрацювання результатів тестування, після чого офіційний запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин буде оголошено на сайтах державних установ та в засобах масової інформації. Ідентифікація та реєстрація домашніх тварин в Україні стане ще одним кроком на шляху до цивілізованого та відповідального ставлення до домашніх улюбленців, забезпечуючи їм належний захист та безпеку.

НАТАЛІЯ КОВАЛЬЧУК,
фото з відкритих джерел

 

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!