Жирна риба і м’ясо: небезпека для довголіття
У Швеції завершилося десятирічне дослідження, яке виявило зв’язок між вживанням продуктів з високим вмістом поліхлорованих біфенілів (ПХБ) та зростанням ризику передчасної смерті.
Науковці спостерігали за раціоном 70-річних людей та виявили: ті, хто регулярно споживає жирну рибу, м’ясо та молочні продукти, мають удвічі вищий рівень смертності, ніж інші учасники.
ПХБ — це токсичні сполуки, які накопичуються в жировій тканині тварин. Найбільше їх міститься у таких видах риби, як лосось, салака, а також у м’ясі та молочних продуктах. Саме надмірне споживання цих продуктів, як з’ясували шведські вчені, призводить до підвищення рівня ПХБ в організмі.
Дослідники зазначили, що їхній аналіз не враховував супутні ризики, зокрема серцево-судинні захворювання, діабет, шкідливі звички чи підвищений холестерин. Попри це, виявлений зв’язок між дієтою та рівнем смертності викликає занепокоєння та потребує подальших досліджень.
фото з відкритих джерел


