Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день кухаря і кулінара
Щороку кухарі та кулінари понад 70 країн світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря.
Як повідомляє “Укрінформ”, день заснований у 2004 році Всесвітньою асоціацією кулінарних співтовариств, до якої входять майже 8 мільйонів членів – представників кухарської професії з усіх континентів світу.
Цьогорічна тема Міжнародного дня кухаря – «Світ на тарілці». Відомо, що стародавні греки вшановували бога лікувальної справи Асклепія (він же римський Ескулап). У нього була дочка Гігіея – хранителька здоров’я (саме від її ім’я походить слово «гігієна»), а ось їхнею помічницею в усіх справах була куховарка Куліна, яка згодом і стала покровителькою куховарського мистецтва (неформальною десятою музою), що отримало назву «кулінарія». А рецепти різноманітних страв відомі людству ще з часів Стародавнього Єгипту і Вавилону. На сьогодні кулінарія – справжня наука і мистецтво водночас. Українським кухарям і кулінарам теж є чим похвалитися, адже українська кухня існує не одне століття і має багатющі традиції. Як кажуть, не одним борщем та варениками живі.


