Дніпрян попереджають про небезпеку гострих кишкових інфекцій
Влітку відмічається сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Багаторічний аналіз свідчить, що на червень-вересень припадає до 70% річної захворюваності. До захворювання сприятливі як дорослі, так і діти. Однак в переважній більшості хворіють діти.
До групи гострих кишкових інфекцій відносяться такі захворювання, як сальмонельоз, дизентерія, харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти різноманітної етіології, черевний тиф, холера.
Збудниками захворювань кишкової групи інфекцій є патогенні та умовно-патогенні мікроорганізми, а також ротавіруси, норавіруси.
Для всіх гострих кишкових інфекційних захворювань характерні загальні симптоми. Це перш за все враження шлунково-кишкового тракту, а саме спостерігається біль в кишкивнику, нудота, блювота, інколи лихоманка.
Збудник попадає в організм людини з інфікованими харчовими продуктами, водою, з забрудненими руками, предметами побуту, посудом, іграшками.
Найчастіше причиною захворювання є порушення умов та термінів зберігання харчових продуктів, які швидко псуються, що спостерігається в домашніх умовах, а також при їх реалізації в місцях незаконної торгівлі (на стихійних ринках).
Для харчових продуктів, які швидко псуються, існують певні умови зберігання: температура в холодильнику не повинна перевищувати +80С. Ці умови не завжди додержуються.
Трапляються випадки порушення режиму харчування, що надзвичайно важливо для дітей раннього віку. Копчені риба чи ковбаса, молочні продукти без термічної обробки, салати з майонезом не рекомендовані для дітей раннього віку.
Причиною захворювання може стати також недотримання правил особистої гігієни, вживання немитих овочів та фруктів, вживання без попередньої термічної обробки молочних продуктів, придбаних на ринках у приватних осіб.
З метою попередження захворювання на кишкові інфекції, харчові отруєння необхідно:
– суворо додержуватись правил особистої гігієни (мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з роботи, з прогулянки, користування громадським транспортом та ін.).
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
– не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
– при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання;
– зберігати харчові продукти необхідно тільки у терміни, зазначені на упаковці;
– в жарку пору року не готувати страви для довготривалого зберігання та вживання;
– всі молочні продукти піддавати термічній обробці;
– при споживанні овочів, фруктів, ягід їх необхідно добре промити питною водою, при споживанні дітьми обдати кип’ятком;
– при приготуванні страв використовувати розділковий кухонний інвентар (ножі, дошки, м`ясорубки) окремо для сирої та вареної продукції. Після роботи та ретельного миття в гарячій воді з миючим засобом інвентар обдавайте кип’ятком;
– додержуватись режиму вигодовування дітей раннього віку відповідно рекомендацій лікаря-педіатра;
– кип`ятити воду перед вживанням, в т.ч. очищену воду;
– не вживати у їжу сумнівні гриби, ягоди;
– при купанні у водоймищах не ковтати воду;
– вчити дітей правилам харчування та дотримання особистої гігієни.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (нудота, біль у животі, пронос) необхідно терміново звертатися до лікувального закладу.
Не рекомендовано займатися самолікуванням. Бажано захворілого тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати. Особи, які доглядають, повинні дотримуватись санітарного режиму.
У разі тяжкого стану хворого – негайно викликати швидку допомогу.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей, близьких, знайомих.


