Активна молодь руйнує стереотипи про українців

У прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулась прес-конференція про реалізацію проекту «Єдність у різноманітті: подолання стереотипів та конфліктів, налагодження діалогу між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України».

Обмінні поїздки

Проект «Єдність у різноманітті: подолання стереотипів та конфліктів, налагодження діалогу між молоддю Сходу, Півдня і Заходу України» передбачає обмінні поїздки, під час яких молодь з різних частин нашої країни налагоджує контакт та руйнує, укоріненні в суспільстві стериотипи про мешканців свого міста чи області. Також вони формують простір, на якому можна почути думки учасників з різних областей та виробити спільне бачення вирішення конфліктів сучасної України, обмінюються досвідом у громадській діяльності й встановюютть тісні контакти між активною молоддю, задля розбудови цілісної суверенної України.

«Під час проекту ми здійснили 10 обмінних поїздок. В кожній брали участь приблизно 30 учасників. Вони побували у Херсонській, Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській, Тернопільській, Львівській, Луганській, Донецькій, Хмельницькій, Запорізькій та Одеській областях. Молодь ділилася власними баченнями розвитку країни», – розповів регіональний представник громадської організації „Молодіжна альтернатива” Олександр Кондратинський.

Проектом передбачено навчання учасників проектному менеджменту. Закріпити ці знання запропонували розробленням та втіленням власного проекту, що є необхідним імпульсом для створення молоддю локальних ініціатив заради якісних змін у їхніх громадах.

Обрали переможців

 Фінальна зустріч учасників відбулась наприкінці серпня у Києві. На ній всі, хто розробив власний проект мав змогу презентувати його. Серед 30 ініціатив обрали трьох переможців. Перше місце дісталося одеситу Георгію. Ідея його проекту реалізовується в три етапи: 1) створення відео-каналу на платформах ресурсу YouTube та соцмереж, де викладатимуться ролики, що присвячені стериотипам про Україну; 2) співпраця з найбільшими вищими навчальними закладами та 3) презентація.

Наразі хлопець втілює другий етап своєї розробки. Олександр Кондратинський відзначив, що за час поїздок вони дійшли висновку, що головними стереотипами про Україну є те, що сало – це найпоширеніша страва, а мешканці Східної частини розмовляють виключно російською мовою. А за словами участниці обмінних поїздок за проектом Тетяни Долгієр, топ найпоширеніших міфів про Дніпро складається з думок, що в місті проросійські настрої, мають місце прояви расизму, не має метро, а ще завжди погана погода. Хто мав змогу відвідати наше місто – переконалися в протилежному.

Даря Мирошниченко,

фото Миколи Лисенка

Залишити відповідь