Археологи встановили новий вік легендарного календаря майя

Якийсь час тому археологи провели нове дослідження і встановили, що насправді календар майя датується дещо раннішим періодом, ніж було прийнято вважати. Доказом цього є виявлена ​​фреска, вік якої сягає 2220 років. Про це повідомляють “Новини планети” з посиланням на IFLS.

Ця знахідка говорить про те, що багато інших артефактів з культури майя з’явилися щонайменше на 150 років раніше, ніж в важали більшість фахівців. Календар майя став популярним у всьому світі після того, як почали ходити чутки, що він передбачив кінець світу, що відбудеться у 2012 році. У той же час він стає не менш важливим, адже це є частиною єдиної системи листа, яку вдалося розшифрувати. Використовувалась вона на території Північної та Південної Америки.

фреска_календарь майя

Археологи займалися розкопками комплексу пірамід Лас-Пінтурас. Результати продемонстрували, що фреску виготовили у 3 столітті до нашої ери. Варто зазначити, що Лас Пінтурас, що знаходиться на території Сан-Бартоло в Гватемалі, містить досить багато фресок, характерних для докласичної культури майя. Найвідоміша частина, на якій можна побачити аспекти міфології, які нібито говорять про походження цивілізації, датуються 100 роком до нашої ери.

Піраміди будувалися у 7 етапів. Дослідження фундаменту було розпочато у 2002 році. Археологам вдалося знайти максимально стародавнє мистецтво, використовуючи для аналізу радіовуглеводне датування та ієрогліфічний стиль. Вчені встановили, що це мистецтво було створено у 300-200 роках до нашої ери. Варто зазначити, що на фундаменті пірамід було зображено різні предмети і серед них була голова оленя, над якою виднілося число 7.

260-денний календар майя для простих людей може зовсім не мати сенсу, але в давнину його дуже активно використовували на території Центральної Америки. Він складався із 13 циклів тривалістю по 20 днів. Календар став частиною культури майя і застосовувався протягом п’яти століть. Деякі корінні народи аж до сьогодні користуються цією культурною спадщиною.

Кожен із днів у циклі асоціювався з якимось предметом або твариною. Пара 7 з оленем зберігалася багато тисячоліть. Фахівці припускають, що це зображення з’явилося приблизно на 150 років раніше, ніж багато інших написів, характерних для культури майя.