Археологи знайшли місто Олександра Македонського

Втрачене місто Олександра Македонського в іракському поселенні Калатга Дарбанд, що не вдавалося знайти два тисячоліття, виявили британські археологи. Пише Радіо Максимум.

Це вдалося завдяки зйомці безпілотника, за допомогою якого вчені роздивилися стародавні руїни. Вперше залишки давнього міста експерти помітили ще під час вивчення розсекречених шпигунських відеозаписів 1960-х років, але не могли досліджувати місце через політичну ситуацію.

Ці зображення оприлюднили в 1996 році. За словами Джона Макгінніса, вивчаючи кадри, зняті дронами, археологи звернули увагу на обриси великої будівлі прямокутної форми, захованої під полями ячменю і пшениці. Вчений каже, що в першому-другому столітті до нашої ери тут існувало місто. Ряд фактів вказують на вплив на нього грецької та римської культур. Зокрема, під час розкопок співробітники Британського музею виявили багато теракотової черепиці та статуй.

Місто, виявлене археологами, Олександр Великий заснував у 331 році до нашої ери. Він оселився тут з трьома тисячами ветеранів своїх військових кампаній. Назва Калатга Дарбанд приблизно перекладається з курдської як “замок на гірському перевалі”. Місто знаходилося на маршруті, яким йшов імператор з військом, щоб атакувати царя Персії Дарія III в 331 році до нашої ери.