Інтернет може загрожувати юним дніпрянам

Безпека дітей — це пріоритетне завдання для кожних батьків. У нас час “загрожувати” дітям може навіть Інтернет. Для того, щоб зробити Всесвітню мережу не тільки корисною, а й безпечною, поліція Дніпра підготувала для батьків прості рекомендації.

Що гарантує безпеку дитини в Інтернеті? Ось поради батькам від патрульних Дніпра.

? Довірче спілкування із батьками.
Не повинно бути таких тем, які дитина боялася б обговорювати з батьками й питань, які дитина посоромилася б поставити. Батьки – це головні експерти у її життєвих ситуаціях.

? Врахування вікових особливостей дітей.
Діти різного віку відрізняються інтересами, розуміннями навколишнього світу й реакція на різні події. Дуже важливо зрозуміти, у якому вигляді й обсязі необхідний Інтернет дітям у тому або іншому віці.

? Сімейний коннект.
Зробіть мобільний Інтернет новим засобом сімейного спілкування. Під час спільного відвідування Інтернету ви ненав’язливо можете розповідати дитині про культуру поводження в мережі, звертати увагу на сховані погрози, аналізувати реакцію дитини на негативну інформацію тощо.

? Культура в Інтернеті.
Віртуальний світ вимагає такого ж коректного поводження як і реальний. Намагайтеся донести дитині, що людині, яку скривдили в Інтернеті, так само боляче, якби це відбулося при особистій зустрічі.

? Особистий простір.
Поясніть, що як і в реальному житті дитина не пустить до своєї кімнати грати чужих, незнайомих людей, і не стане розповідати про себе стороннім дорослим, так і в Інтернеті варто оберігати свій особистий простір. Для цього в інтерактивному спілкуванні варто використати псевдоніми-ніки — віртуальні імена та паролі.

? Фільтрування та захист.
Технології безпеки, що постійно з’являються, здатні не тільки захистити мобільний телефон і комп’ютер, а й уберегти дитину від безлічі помилок. Встановлюйте антивіруси та спам-фільтри.

? Дорослий контент.
Намагайтеся разом з дитиною, знайти коло корисних безпечних сайтів.
Ніколи не відмовляйтеся від пояснень, якщо дитина звернулася до вас із запитанням на делікатну тему. Дитина повинна знати, що у вас вона може отримати всі необхідні роз’яснення.

? Кіберзлочинці і шахрайство в мережі.
Програйте й проговоріть із дитиною ситуації коли хтось занадто нав’язливо цікавиться особистою інформацією. Дитина повинна навчитися автоматично відповідати або виконувати певні дії. Наприклад — виходити з чату, й обов’язково розповідати вам про такі спроби! А вам належить обов’язково повідомляти про інциденти адміністрації сайту, а в окремих випадках — і правоохоронним органам.