Більше творчості: програми початкової школи розвантажать

З навчальних програм образотворчого мистецтва, трудового навчання і музики приберуть зайву теорію та радянські приклади. На фізкультурі діти більше гратимуть у безпечні ігри. Такі зміни були запропоновані після завершення другого етапу публічного обговорення навчальних програм початкової школи, йдеться на сайті Міносвіти.

Усі охочі могли долучитися до нього – проаналізувати програму, додати свої коментарі та запропонувати зміни на сайті EdEra.com.

У двох хвилях обговорення взяли участь більше 4 000 людей. “Є низка спільних змін, які торкнуться всіх предметів: в оновлених програмах буде забраний обов’язковий розподіл кількості годин на кожну тему. Вчитель зможе вирішувати сам – скільки часу якій темі приділити, – розповіла радниця міністра освіти і науки Іванна Коберник.

Також у предметах була значна частина важкої і непотрібної дітям теорії: музичні терміни, точні визначення художніх жанрів, невідповідна віковим особливостям дітей історія Олімпійських ігор.

Тепер теорія буде забрана, або (як історія Олімпійських ігор) перенесена в старші класи та інші предмети”. З програми фізкультури вилучені катання на лижах та ковзанах, передбачені програмою танцювальні кроки замінені на рухи ритмічної гімнастики. Дітям буде рекомендовано більше дихальної гімнастики та ігор для активного відпочинку.  До того ж, із програми вилучать ігри, що можуть травмувати дітей.

З трудового навчання заберуть теми, які вимагали додаткових витрат батьків і матеріалів, що складно придбати (наприклад, плетіння виробів з дроту). “Ці теми не будуть заборонені, але перестануть бути обов’язковими. Вчитель з батьками зможе вирішити, які саме проекти реалізовуватимуться на уроках трудового навчання”, –  зауважила головний спеціаліст відділу середньої освіти Алевтина Лотоцька.

На музиці діти більше не вивчатимуть термінології, на зразок, “зерно інтонації”. Зміни підтримав заступник міністра освіти Павло Хобзей: “Діти 6-9 років мають малювати, творити і рухатися, а не заучувати на вказаних предметах теоретичні знання”. З програми вилучено велику кількість творів радянського періоду, російські народні пісні. Наприклад, раніше вона пропонувала вивчати тему “Пісня єднає світ” на прикладі російської народної “Вниз по матушке, по Волге”.  Замість таких додано твори сучасних українських композиторів. Учителі також на свій розсуд обиратимуть 50% музичних творів, а не 10%, як було раніше. Наприкінці липня програми будуть винесені на затвердження колегією МОН. На основі оновлених програм Міністерство підготує методичні рекомендації та нові орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів.

Джерело life.pravda.com.ua

Залишити відповідь