Богданівська громада: бути першими та кращими (Фото)

Богданівська територіальна громада, що у Павлоградському районі ,була однією з перших не лише на Дніпропетровщині, а й в Україні. Коли створювали громаду, представники місцевої влади не мали ні досвіду, ні позитивного прикладу, ні алгоритму дій. Але було головне – бажання зробити життя людей кращим. За п’ять  років у Богданівській ОТГ створено всю інфраструктуру. Важливо, що люди не їдуть з села, а знаходять там роботу та створюють родини. Про історію успіху та плани на майбутнє Богданівської громади дізнавалися «Вісті Придніпров’я».

Батько ­громади

Богданівську об’єднану територіальну громаду створили 27 липня 2015 року шляхом об’єднання Богданівської сільської ради, Новодачинської та Новоруської сільських рад. Тоді до ОТГ увійшли 9 населених пунктів.

Секретар сільської ради Олена Василівна Тарасенко розповідає, що рік тому до громади приєднали ще одне село – Богуслав: «Для цього нам довелося докласти чимало зусиль, бо це село хотіли приєднати до Павлограда. Ми сподіваємося, що і надалі  дослухатимуться до нашої думки і не буде передумов для примусового приєднання сіл до міст. Так громада стала самодостатньою, з населенням близько 11 тисяч осіб».

Розбудовується громада під керівництвом сільського голови Олексія Григоровича Грищенка. Вперше земляки довірили керівництво Олексію Григоровичу в 2012 році, потім – у 2015-му році, створивши ОТГ, він був повторно обраний на посаду сільського голови. Так Олексій Григорович разом із командою однодумців робить усе для розвитку громади, розв’язує наболілі проблеми. Тож не дивно, що земляки називають Олексія Грищенка батьком громади.

Дороги та сучасний «Теремок»

Після виборів новостворена ОТГ отримала значні повноваження, але до органів місцевого самоврядування перейшла величезна відповідальність за підвищення якості життя людей. Спадок громаді залишився небагатий: дороги були зруйновані, інфраструктура практично знищена, всі  магазини стоя­ли порожніми, а люди не бачили майбутнього у селі.

«Якщо аналізувати бюджет до об’єднання та після, то головний кошторис збільшився у 10 разів. Ми почали самостійно розпоряджатися своїми фінансами.  Бюджет громади формується з податків від «Павлоградвугілля», агрофірм, фермерських господарств, приватних підприємців. На 2020 рік кошторис недефіцитний, він складає орієнтовно 130 мільйонів», –  продовжує секретар сільської ради.

За ці 5 років удалося привести до ладу адміністративну будівлю, культурний центр, соціальні об’єкти, школи і дитсадки, де зробили капітальні ремонти. Олексій Григорович провів перемовини з підприємцями, вони не покинули громаду, тепер у Богданівці є ще й універмаг, де можна буде придбати все необхідне. Крім того, втілена у життя програма з енергоефективності.

«Одне з найбільш хвилюючих питань – дороги. У нас практично всі автошляхи приведені до ладу: деякі відремонтовані капітально, інші «латали» підсипним матеріалом. Крім місцевих вулиць, вдалося домогтися ремонту дороги обласного значення. Розв’язується глобальна проблема – це питна вода. Ми почали встановлювати колонки – ротонди. На теперішній час їх дві, у планах – ще три-чотири. Так повністю забезпечимо населення безперебійним водопостачанням», – зазначає Олена Василівна.

Свого часу в Богданівській ОТГ катастрофічно не вистачало дитячих садків. Це питання  вирішили. У 2017 році в Богданівці відкрився дитячий садочок «Теремок». Таку  радісну подію очікували багато дітлахів та батьки. Дошкільний навчальний заклад відповідає всім сучасним стандартам. У «Теремку» створено ігрові зони, майданчики обладнані яскравими та екологічно чистими гойдалками. «Теремок» – це гордість громади. Три роки працює яскравий дитсадок, і питання нестачі місць для діток залишили у минулому.

Значна увага приділяється місцям відпочинку маленьких мешканців громади. Для цього з місцевого бюджету постійно виділяються кошти на придбання та встановлення дитячих майданчиків. За підтримки проекту «Громада своїми руками» та за співфінансування з місцевого бюджету біля богданівської школи установили спортивний майданчик.

«Також ми пишаємося тим, що 3 роки тому розпочали будівництво «Культурно-спортивного комп­лексу» на 300 місць і прилеглого до нього стадіону. Роботи тривають нині. Перш ніж створювати такий масштабний об’єкт, порадилися з громадою. На зведення комплексу ми виділяємо значні кошти, загальна вартість проекту – близько 70 мільйонів гривень. Та незважаючи на чималі капіталовкладення у проект, фінансування шкіл та дитячих садочків не обмежується на користь нового об’єкта», – говорить Олена Василівна.

Адмінпослуги – без черг

Нині, щоб отримати адміністративні послуги, людям не потрібно їхати до міста. Без черг та оперативно їх надають у Богданівській ОТГ. Там уже не перший рік працює ЦНАП, приміщення якого облаштовано сучасною технікою та меблями, є вільний доступ до зони WI-FI.

«Майже всі послуги надаються безкоштовно, крім державної реєстрації нерухомого майна, частини послуг держгеокадастру, прописки та виписки мешканців. Спочатку у ЦНАПі працювало три спеціалісти. Після того, як до громади приєднали Богуслав, було відкрито територіальний підрозділ і, відповідно, штат поповнився ще двома співробітниками», – розповіла Тетяна Олександрівна Меркулова – начальник відділу ЦНАП. Крім того, раз на місяць на базі ЦНАПу ведуть прийом громадян спеціалісти Пенсійного фонду.

До речі, це не всі якісні зміни, які відбулися у житті місцевих жителів. Зараз захищають спокій мешканців та слідкують за правопорядком поліцейські громади. Олексій Григорович пригадує, як  у Києві відбувся урочис­тий випуск поліцейських офіцерів громади. Тоді до Богданівської ОТГ і було направлено двох право­охоронців.

«Результат роботи не змусив себе довго чекати. На території громади значно знизилася кількість правопорушень. Поліцейські – не місцеві, тому їм було виділено житло. Декілька років тому ми побудували гуртожиток для медиків, учителів. Там наші правоохоронці й отримали кімнати. Також їх забезпечили автомобілями», – розповідає Олена Тарасенко.

Бути здоровими

Головне у житті – бути здоровими. Цю думку розділяють у Богданів­ській ОТГ. Медичні заклади забезпечені необхідним обладнанням, є аналізатор крові, працює стоматологічний кабінет і вже рік функціонує кабінет УЗД. Нова ультразвукова діагностична система придбана за кошти сіль­ського бюджету за ініціативи сільського голови Олексія Григоровича Грищенка та депутатського корпусу сільради.

Олексій Григорович пригадує, що коли створювалася громада, то представники місцевого самоврядування вирішили інвестувати у майбутнє, а саме: у дітей та  культурний розвиток мешканців. В ОТГ працює Центр дитячої та юнацької творчості, розширюється мережа гуртків, діють секції з волейболу, футболу, шахів, важкої атлетики та єдиноборства. А як тут проводять свята та вітають ювілярів! За доброю традицією, були організовані концерти до 8 Березня, Дня Перемоги, новорічних свят.  Нещодавно з піснями та танцями, смачно та весело відзначали у Богданівській ОТГ Масляну.

Славиться громада талановитими людьми. Тут живуть геніальні музиканти, чудові поети, прекрасні художники, дивовижні співаки та  майстрині української вишивки.

Життя вирує

Як бачимо, у Богданівській ОТГ життя вирує. У громаді є робочі місця, а тому молодь залишається у селі, не їде до міста чи за кордон у пошуках заробітку. Молодь  працює у Будинку творчості, дитячих садках, амбулаторіях, ЦНАПі. І на цьому керівники громади не планує зупинятися.

«Коли за плечима 5 років розбудови, вже можна говорити і про плани на майбутнє. Але ми не загадуємо наперед. У Богданівській громаді головне завдання – завершити те, що розпочали. Хочемо, щоб усі дороги були заасфальтовані, щоб було максимум колонок питної води, відремонтовані всі школи та дитячі садочки. Плануємо залучати інвес­торів, вивчатимемо досвід інших громад.

За словами Олексія Григоровича, зараз в ОТГ роблять усе, щоб зростала кількість робочих місць. Адже коли немає роботи – то немає майбутнього. А щоб земляки завжди відчували підтримку, діє програма соціального захисту населення Богданівської громади. Тут виділяють матеріальну допомогу багатодітним родинам та землякам, які її потребують.

Тетяна Сіденко