Болить голова, німіють кінцівки та порушується мовлення: як розпізнати інсульт

Сильний головний біль, раптове оніміння лиця, руки або ноги, порушення мовлення та зору, запаморочення й слабкість. Помітили такі ознаки? Негайно викликайте «швидку». Це може бути інсульт.

Інсульт буває двох видів. Перший виникає через тромби судин у мозку. Другий – через їх розрив. В обох випадках у людини з’являється асиметрія лиця, відчувається слабкість у кінцівках та сильний головний біль, порушується мовлення.

Самостійно допомогти людині з інсультом неможливо. Єдине, що треба зробити – негайно викликати «швидку», каже головний позаштатний невропатолог департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Дзяк.

ODA_1864

«Інсульт вимагає термінової меддопомоги. На порятунок життя є близько 4 годин. Це умовне «терапевтичне вікно». Тобто той час, коли допомога лікарів є найбільш ефективною. Йдеться не лише про збереження життя, але й успішне відновлення після хвороби», – зазначила лікар.

Саме у цей час медики вирішують, що потрібно пацієнту: тромболізіс, термінова операція чи лікування за допомогою медикаментів. Все залежить від стану хворого. Та подальша реабілітація необхідна в усіх випадках.

У минулому році на Дніпропетровщині у понад 7,3 тисячі людей виявлено інсульт.

Залишити відповідь