Час вареників: традиції святкування української «Масляної»
20 лютого в Україні стартує тиждень Колодія. Час ходити у гості, ліпити та пригощати один одного варениками, грати у зимові ігри, ворожити та веселитися. Про народні традиції святкових семи днів розповіли в управлінні культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА.
20 лютого стартує тиждень Масляної. Його відзначають у багатьох країнах Європи, США, а також Канаді та навіть Австралії. Люди готують млинці та веселяться.
В Україні ж здавна святкують Колодія, або «жіночий тиждень». У ці сім днів прийнято ліпити вареники з сиром та маслом. Вони символізують вагітних жінок.
У понеділок на Колодія прийнято збиратися дівчатами та ворожити. Наприклад, свою долю можна дізнатися за допомогою звичайного холодцю. Зварити та з’їсти його варто напередодні, а кістку – зберегти. Треба взяти її та кинути за спину. Якщо долетить до дверей або воріт – буде міцне здоровя, якщо перелетить – заміжжя не за горами.
У вівторок парубки виглядають наречених, а дівчата – суджених. Предки вірили, що це найкращий день для доленосних знайомств.
Середа – чудовий день для гостин у тещі та родинних посиденьок.
У четвер не можна шити і прясти. Краще влаштувати з друзями цікаві змагання, ліпити фігури зі снігу, кататися на ковзанах.
У п’ятницю варто запросити до себе у гості тещу. За традицією, продукти для смачних вареників вона має придбати сама. Посиденьки варто сприймати, як обмін досвідом.
У суботу наречені та невістки запрошують у гості сестер коханого. Дівчат варто пригощати, розважати, дарувати невеличкі подарунки.
Найважливіший день Колодія – неділя. Прийнято просити вибачення за образи, відвідувати померлих родичів на кладовищі, поминати їх. Цього дня не можна вживати алкоголь.
Предки вірили: як проведеш тиждень Колодія – такий настрій і буде увесь рік.