Чи можуть трави нашкодити здоров’ю

Травень – початок сезону збору лікарських трав. Однак, деякі популярні рослини мають побічні ефекти, які можуть нашкодити здоров’ю. Не можна плутати фіточаї і трав’яні відвари зі звичайним чаєм. Це ліки природного походження, у кожного з яких є свої показання і протипоказання. Чи безпечно вживати не більше 200 грамів трав’яного відвару на добу, або слідувати інструкції, якщо ви купуєте збори в аптеці. Пише zdorovia.com.ua.

Конвалія травнева

Багато хто любить конвалії за ніжний, чуттєвий аромат. Також вони використовуються як лікарські рослини, але в малих дозах. Тільки що зібрана “сира” конвалія отруйна для людини, а особливо її помаранчеві ягоди, які з’являються після цвітіння. Десяток таких плодів може привести до зупинки серця.

М’ята перцева

Відвар м’яти може викликати послаблення сечового міхура. Накопичуючись в організмі, компоненти цієї рослини викликають розслаблення гладкої м’язової мускулатури, в тому числі і в сечовому міхурі.
Кропива

Всі знають про користь молодої, насиченої вітамінами травневої кропиви. Вона використовується для ополіскування і підживлення волосся, а також має кровоспинну і жовчогінну дію. Відвар з квіток кропиви допоможе вилікувати хронічний бронхіт. Однак, кропива має досить потужну абортивну дію – підвищує скоротливу здатність матки. При вагітності від зборів з цією травою варто утриматися. Також кропиву можна приймати при вираженому атеросклерозі судин, гіпертонії, пухлинах передміхурової залози і матки.

Звіробій

Є одним із знаменитих природних антидепресантів із заспокійливим ефектом, знімає спазми травної системи, має протизапальні властивості. Але звіробій підвищує чутливість організму до ультрафіолету. Якщо приймати відвар довше місяця, може з’явитися гіркота в роті, біль у печінці та закрепи.

Фото: pixabay