Чи справді варена морква корисніша за сиру?

Чи знаєте ви, що варена морква забезпечить вас куди більшою дозою поживних речовин, ніж сира? Наприклад, бета-каротин, що міститься у моркві, краще засвоюється людським організмом саме у вареному вигляді. Це підтвердило дослідження, опубліковане в Journal of Agriculture and Food Chemistry, пише Жіночий світ.

Коли мова йде про приготування овочів, більшість людей переконані, що термообробка знижує вміст поживних речовин у них. І для більшості овочів це абсолютно справедливо. Однак, не для моркви. Каротиноїд під назвою бета-каротин стає доступнішим для засвоєння організмом після впливу високих температур. Бета-каротин – це провітамін вітаміну А, поживної речовини, яка має велике значення для здоров’я шкіри, волосся та очей.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Ви можете злегка обсмажити моркву на середньому вогні, поки вона не стане м’якою. Так як вітамін А та бета-каротин належать до жиророзчинних вітамінів, вони не руйнуються навіть під впливом високих температур. Коли вариться морква, клітинні стінки тканин рослини розм’якшуються, що полегшує засвоєння нашою травною системою бета-каротину. Моркву можна готувати навіть після подрібнення.

Це не означає, що ви взагалі не можете їсти сиру моркву. Морква має корисні властивості, яку ви можете отримати, споживаючи її у різних формах. Сира морква широко використовується для приготування салатів та соків, особливо в зимові місяці. Вона багата на клітковину, вітамін К1 та калій. В той час як клітковина підтримує здорове травлення, калій знижує високий кров’яний тиск, а також захищає від появи каменів у нирках. Морква також містить лютеїн, який знижує ризик утворення катаракти.

Ви можете включити моркву у свій раціон різними способами. Вона може входити до рецептів супів, рагу, котлет, запіканок, салатів, пирогів, тощо. Існують навіть десерти, які готуються на основі моркви, оскільки це один з овочів, які мають солодкуватий смак від природи.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!