Чому дуже небезпечно розігрівати їжу в пластикових контейнерах

Пластикові контейнери – це універсальний і зручний спосіб принести їжу на роботу. Потім, ми її розігріваємо, навіть не задумуючись, що бонусом отримуємо шкідливі хімічні речовини, які викликають патології, рак чи навіть смерть.

Що таке пластик?

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Пластиковий посуд давно вже визнана дуже шкідливим. І багато країн ввели штрафи за використання пластика і целофану в торгових точках і побуті. Наприклад, в Данії введений податок на безкоштовну роздачу поліетиленових пакетів. Поліетиленові пакети не використовуються в американських штатах Сан-Франциско і Гаваї. У Танзанії штраф за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів становить 2 тис. $, або – рік в’язниці. Австралія ввела заборону на поліетиленові пакети ще в 2004 році. В Англії хліб упаковується в біопакети з 2004 року. В Україні законопроект про заборону поліетиленових пакетів відхилений, заблокований на невизначений час.

Пластик – це абсолютна «хімія», яка неймовірно довго розкладається в природних умовах. Пластиковий посуд роблять з різних за складом сполук. Кожне з цих хімічних з’єднань має набір своїх якостей різного ступеня небезпеки для людини. Особливо небезпечний бісфенол А. Це аналог жіночого гормону естрогену, тому довгі роки ця речовина не входило до переліку особливо небезпечних для здоров’я сполук. Однак дослідження останніх 10-15 років переконливо довели, що пластиковий посуд з бісфенолом-А надає на організм людини вкрай негативний вплив. А саме: негативний вплив на внутрішньоутробний розвиток малюка. При попаданні цієї речовини в організм вагітної жінки функції плаценти зазнають негативний зміни, що призводить до ускладнень вагітності. Також  може призводити до генетичного порушення ДНК  дитини. Особливо небезпечний бісфенол-А для хлопчиків і чоловіків: аналог жіночого гормону порушує статеву ідентифікацію малюків.  При регулярному попаданні бісфенолу-А в організм чоловіка спостерігаються значні погіршення насамперед якості сперми (виникає повне або часткове чоловіче безпліддя), а потім і еректильна дисфункція.

Всі похідні бісфенолу сприяють розвитку у людини цукрового діабету другого типу.

Особлива небезпека бісфенолу-А в тому, що він належить до канцерогенів багатоступеневої дії, тобто має здатність накопичуватися в організмі, нарощуючи таким чином свій негативний вплив на здоров’я людини.

Чому  категорично не можна розігрівати їжу в пластиковій ємності?

З точки зору технологічного процесу – бісфенол А – це недорогий елемент, який дозволяє пластмасі затверднути. Тому виявити його можна в будь-яких пакувальних матеріалах, в дитячих пляшечках і сосках, пластикових пляшках і контейнерах, а також – у внутрішньому покритті банок з консервами. Парадокс в тому, що при «сухому» контакті з їжею він майже не шкідливий, але бісфенол А значно  активізується при нагріванні і контакті з активними речовинами, які входять до складу продуктів: кислотами, маслами тощо.

Тому ніколи не грійте собі, а тим більше – дитині, їжу в пластиковому посуді.  Деякі виробники свідомо відмовились від бісфенолу А. На таких виробах є позначення «BPA-free»(«ВРА» – це міжнародне позначення бісфенолу-А). Така мітка  означає, що в посуді немає шкідливих сполук.  Але навіть в таких випадках не варто розігрівати їжу у пластику, адже температура вивільнить невідомі вам інші хімічні сполуки, які можуть призвести до поганих наслідків.

Дарина Сухоніс

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *