Чи змінюється норма споживання води залежно від сезону

Скільки треба пити, і чи залежить наша потреба в рідині від сезону, люди запитують в google та один одного. Тож розповідаємо більш детально. Чи то літо, чи зима, нам треба отримати стільки рідини, скільки саме нам, саме зараз потрібно. Скільки нам потрібно – підкажуть відчуття, а маленьким дітям мають підказати дорослі.

ПОТРЕБА В РІДИНІ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Образ півторалітрової пляшки води, яку ми мусимо випивати за добу, міцно сидить у нашій свідомості. Ще б пак! Над цим працювали рекламні компанії з продажу мінеральної води, і «продати» таку пораду просто, бо не треба надто міркувати. Але думати треба завжди, і щодо води теж. Адже наш водний баланс, тобто те, скільки води ми втрачаємо і маємо отримати ззовні, залежить від температури і вологості повітря; того, як ми одягнені та чим займаємося; що ми їли; чи ми нервували; як працюють наші нирки; чи немає діареї; які ліки вживаємо тощо. Дуже багато всього впливає на наш водний баланс, аби дати універсальні поради щодо кількості рідини, нехай і специфічно літні, зимові й демісезонні.

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram !

Наша потреба в рідині може змінюватися щодня залежно від обставин, тож орієнтуватися передусім треба на свою спрагу. Зрозуміло, що потрібно щоразу передбачати свою спрагу. Наприклад, навіть узимку тренування або навчання в кабінеті, де багато людей, опалення і зачинені вікна, – це ситуації, коли втрати води зростають. А коли ми сидимо в кондиціонованому приміщенні весь день, то не варто вливати в себе мінеральну воду примусово, хоч це й літо.

Зауважте, що ми беремо до уваги не лише чис­ту воду, а й борщ, узвар, мандарини, яблука, чай, молоко і кефір – усе, крім алкоголю та міцної кави. Чому? Бо вони є діуретиками, тобто хоч і містять воду, та змушують нирки сильніше її виводити. Саме тому, до слова, алкогольні напої потрібно запивати водою. Келих вина і склянка води, і так щоразу. Принагідно кажемо, що алкоголь шкодить здоров’ю навіть у найменших дозах, а вагітним алкоголь пити не можна взагалі.

СИГНАЛИ ТІЛА ПРО СПРАГУ

Дорослим людям із потребами у рідині просто: хочете пити – пийте, аби не алкоголь і не солодкі газовані напої, шкідливі високим вмістом цукру. Не хочете пити – не пийте. Можна також зважати на інші сигнали тіла, зокрема, сухість у роті, «ниття» під діафрагмою, помітний жовтий чи ще темніший колір сечі. Якщо напередодні ви мало пили рідини, мало їли соковитої городини і садовини, ще й кілька разів робили міцну каву чи пили спиртне, то наступного дня можливий закреп. Так сталося, тому що тіло шукало рідину, де тільки могло, і висмок­тало з кишківника геть усе. Тому пийте не лише каву, а й інші джерела рідини.

Дітям і старшим людям із водним балансом та спрагою складніше – вони можуть її не усвідомлювати, тому потребують нагадувань. У дітей спрага може мати прояв раптової вередливості, плаксивості, апатії. Пити під час їжі і після неї – можна і потрібно!

Дітей треба привчати передусім до води з її нейтральним свіжим смаком, аби вони не надто прагнули соків, чаю з цукром, а також солодких газованих напоїв. Навіть натуральні свіжовижаті соки не мають користі – всі ці напої надто солодкі, подекуди досить кислі і розчиняють емаль та несуть порожні калорії і «гойдалки» рівня глюкози в крові. Вода, яблука, мандарини, апельсини, малина, вишні, огірки, помідори – усе це джерела рідини, мінералів, та в разі фруктів-овочів – іще й клітковини й вітамінів.

Призвичайте себе і дитину мати із собою багаторазову пляшку з питною водою, хоч би де ви були і яка пора року стояла б надворі.

Що ми старші, то гірше можемо розпізнавати сигнали тіла про спрагу. Буває й таке, що люди уникають пиття, аби не вставати до вбиральні чи не підвищити тиск. У разі деменції чи обмеженої мобільності людина може сама і не попити ніколи, і приказка про склянку води на старості стає буквальною вказівкою до дій. Запаморочення, сплутаність думок, сухість у роті, кепський настрій, закрепи тощо люди старшого віку можуть пояснювати не спрагою, а вважати своїм нормальним станом. Та він нормальним не є, а надто коли причиною є спрага, покращити його досить просто.

ТО СКІЛЬКИ ВОДИ ПИТИ?

Дорослі й підлітки п’ють і їдять соковиту їжу залежно від спраги. На спрагу вказує не тільки чіткий сигнал мозку «піди й попий!», а й сухість у роті, млявість, темна сеча, неприємне відчуття в шлунку чи навіть «голод», який насправді є спрагою. Дітям потрібно нагадувати попити – хай краще вони частіше ходять у туалет, аніж будуть у поганому гуморі через неусвідомлену спрагу. Людям старшого віку потрібно також нагадувати регулярно робити кілька ковтків води, зробити пиття і відвідини вбиральні зручними та безпечними, а питання пиття і тиску обговорити з лікарем. Нікому не можна перебувати в стані спраги і тим більше – зневоднення. Немає норми води. Натомість є відчуття спраги, розуміння залежності потреби у воді від температури й вологості повітря, вітру, рухової активності, знервованості. Не потрібно вливати в себе воду через силу, та якщо вам хочеться пити – не стримуйте себе.

Якщо ж вам постійно хочеться багато пити, хоча і температура комфортна, і ви не їли солоне із солодким жменями, то варто здати аналіз крові на рівень глюкози. Але то уже інша тема для допису.

АНАСТАСІЯ КОВАЛЬЧУК, за матеріалами МОЗ
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!