Декомунізація на залізниці повільно, але триває

Нещодавно Придніпровська залізниця інформувала громадськість про те, що низка станцій має нову назву. Пасажирів та клієнтів просять бути уважними і звернути увагу на зміни, що відбулися. Та нещодавно, подорожуючи в приміському поїзді, журналіст «Вістей» з’ясувала, що не на всіх станціях втілюється декомунізація.

Зверніть ­увагу

Відтепер усі, хто прибуває на залізничний вокзал обласного центру, мають звикати до того, що на інформаційних табло та при оголошенні поїзда звучить назва «Дніпро-Головний». Низка інших станцій Придніпровської залізниці віднедавна теж має нові найменування, зокрема:

– «Дніпропетровськ-Вантажний» – «Дніпро-Вантажний»;

– «Дніпропетровськ-Південний» – «Дніпро-Лоцманська»;

– «Дніпропетровськ-Ліски» – «Дніпро-Ліски».

Як повідомили у пресслужбі Придніпровської залізниці, за зверненням керівництва регіональної філії рішення про перейменування цих залізничних станцій нещодавно ухвалила міська рада Дніпра. Проте такими змінами не може похвалитися, наприклад, станція «Дніпродзержинськ».

За і проти

Приміський поїзд до станції П’ятихатки, в якому ми їдемо з Дніпра, завжди заповнений у години пік –  особливо близько четвертої та п’ятої, коли чимало людей повертаються з роботи чи навчання. «Наступна зупинка – станція Дніпродзержинськ» – чуємо оголошення. Дівчина-студентка, яка сидить поруч, кривиться: «Не Дніпродзержинськ, а Кам’янське!» Пенсіонерці навпроти не до вподоби зміни: «А чим поганий Дніпродзержинськ? – вибухає вона – Це наша історія!» Хтось на побутовому рівні погоджується з декомунізацією, а хтось  – ні. Проте від державних структур, організацій та підприємств у порядку, встановленому законом, потребують її втілення. Придніпровська залізниця – не виняток. Саме тому починаємо з’ясовувати – коли  ж зміни дійдуть і до Кам’янського?

Рішення та виконання

У міській раді  на запитання – чому й досі станція не має нової назви, відповідають оперативно. Виявляється, народні обранці міста вже зробили усе, що змогли. А саме – на виконання листа Міністерства інфраструктури України відповідно до законів «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичних (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» міська рада ще 24 лютого цього року на 14-й сесії 7-го скликання вирішила перейменувати залізничні станції «Дніпродзержинськ» на «Кам’янське», «Дніпродзержинськ-Пасажирський» на «Кам’янське-Пасажирське», «Дніпродзержинськ-Лівобережний» на «Кам’янське-Лівобережне». Також нову назву отримала станція «Баглій» – «Запоріжжя-Кам’янське». Про це трохи пізніше. Рішення депутати затвердили наприкінці квітня на 16-й сесії міської ради. На наше запитання «Чому ж  досі в електричках оголошують Дніпродзержинськ, а не Кам’янське?» на Придніпровській залізниці відповідають, що не все так швидко втілюється у життя. Зокрема, зміна назв станцій відбувається після внесення змін до Тарифного керівництва №4 залізниць України. Ці зміни вносяться за відповідною вказівкою ПАТ «Укрзалізниця». У пресслужбі відомства запевняють, що така вказівка вже надійшла і найближчим часом втілюватиметься на практиці. А регіональна філія активізує роботу з впровадження рішення кам’янських депутатів  про перейменування. Зокрема, вносятьcя зміни до тексту оповіщення пасажирів через гучномовець та на світловому табло. Тобто найближчим часом декомунізація залізничної станції дійде і до Кам’янського.

Людмила Русанова