Дніпропетровських поліцейських навчали «по-європейські» вирішувати конфлікти

Під час тренінгу фахівці Консультативної місії Євросоюзу та чеської поліції на практичних прикладах вчили дніпровських поліцейських, як під час мітингів використовувати переговори та вступати з протестувальниками у діалог для мирного врегулювання конфліктної ситуації.

Для наочності «учням» запропонували провести переговори з людьми, які вийшли на мітинг. Дніпровські поліцейські пояснили їм, що їх дії не відповідають чинному законодавству та попросили розійтися. Всі, крім однієї людини, погодилися. До порушника правоохоронці були змушені застосувати силові методи.

Така практика була розроблена більше десяти років тому в Німеччині та Швеції, і зараз широко застосовується в країнах ЄС, повідомляють у прес-службі поліції.

“Цей метод є ефективним засобом зменшення насильства під час великого скупчення людей, наприклад, під час демонстрацій або футбольних матчів. Співробітники поліції патрулюють невеликі групи в натовпі та для кращої видимості одягнені у жовті жилети замість звичайної форми. Вони підтримують контакт з людьми, пояснюючи права та обов’язки учасників масового заходу. Встановлюючи діалог із громадянами під час великих зібрань, співробітники поліції зменшують ризик ескалації насильства та запобігають конфронтаціям”, – розповів тренер з питань охорони громадського порядку КМЄС Некулай Опреа.

“Метод діалогу із натовпом базується на припущенні, що найбільш ефективним способом уникнення насильства є побудова довірливих відносин із громадськістю, а от використання більш жорстких методів припустиме тільки в разі абсолютної необхідності”, – підкреслив він.

Дніпро стало наступним містом після Харкова, Хмельницького та Львова, поліцейські якого взяли участь у чотириденному навчанні.