Дніпровські лікарі провели унікальну операцію

Операції без розрізів. У дніпровській лікарні швидкої допомогли полегшили життя трьом пацієнтам із звуженням стравоходу. Їх стентували. Такі втручання в лікарні провели вперше.

Як пояснила головний лікар дніпровської лікарні швидкої допомоги Вікторія Корпусенко, стентування потрібне пацієнтам із звуженням стравоходу. Це, переважно, люди з пухлинами, хімічними опіками, варикозним розширенням вен стравоходу. Через хворобу вони не можуть вживати їжу. А спеціальний протез здатний розширити стравохід та полегшити страждання. На сьогодні це найсучасніша методика в медицині.

«Щомісяця до нас поступали до семи людей із такою патологією. Ми направляли їх до дніпровської лікарні №4, бо до сьогодні такі операції проводилися лише там, – зазначив завідуючий ендоскопічним відділенням закладу Генадій Кузнєцов. – Тепер ми отримали нове обладнання від Дніпропетровської облдержадміністрації, пройшли фахову спеціалізацію і також готові допомагати пацієнтам».

Стентування, на відмінну від звичайних хірургічних операцій, швидке та безболісне. Робиться без розрізів, а тому вже на наступний день пацієнт готовий повертатися до нормального ритму життя.

«Стент вводять у стравохід у стисному стані, допомагає у цьому спеціальне обладнання. Вже всередині стент розкриваємо. Операція безкровна, триває близько години», – додав Генадій Кузнєцов.

Нині у дніпровській лікарні швидкої провели три такі операції. Один із пацієнтів – Володимир Мироненко. Чоловік приїхав з Криничанського району.

«У нас, у більшості, є звичка така – щось турбує, а сподіваємось, що саме пройде. Ось так і я. Місяць терпів, вже не міг їсти взагалі. Довіряю лікарям, кажуть, що все добре буде», – поділився 77-річний пацієнт.

На сьогодні стентування стравоходу проводиться вже у двох лікарнях області.