Дніпровські студенти провели екскурсію для польських колег (Фото)

Днями у Дніпрі відбувся візит делегації польських студентів  університету «Вроцлавська політехніка» до Національного гірничого університету.

Група студентів, які навчаються за напрямками «Відкрита і підземна розробка родовищ корисних копалин» і «Геодезія і картографія», приїхала на запрошення кафедри загальної та структурної геології НГУ.

3

За погодженою програмою студенти ознайомилися з особливостями геологічної будови та технологіями гірничо видобувних робіт на кар’єрах Дніпропетровщини, а також відвідали виходи найдавніших порід в Україні у парку ім. Т. Шевченка, геологічні пам’ятки «Корсак-Могила», «Токівські водоспади», побували на Сурозькому золоторудному родовищі і родовищі рідкометальних пегматитів «Балка Крута», ознайомилися з історико-культурним комплексом «Запорізька січ» на о. Хортиця, а поблизу м. Дніпро роздивлялись залишки валів Кодацької фортеці.

4

Крім того, хлопці та дівчата оглянули долину річки Берда поблизу її гирла, Бердянську косу та косу Обитічна разом зі своїми лиманами, характерною для певних геологічних фацій рослинністю, джерелами прісної та мінеральної води, та, звичайно, потужними бальнеологічними і рекреаційними можливостями також справили неабияке враження на відвідувачів.

Як зазначають у  прес-службі університету, польські студенти пройшли тими самими маршрутами, що кожного року пропонуються студентам НГУ під час проходження геологічної практики. Як і українським, так і польським студентам надзвичайно сподобався маршрут узбережжям Азовського моря поблизу села Новопетрівка, а також можливість відчути дух епохи і порівняти злет видобувних технологій на кар’єрах з магнетитів (відпрацьовано на початку 20 сторіччя) і пегматитів для керамічної промисловості (відпрацьовано у 50-60-х роках минулого сторіччя). Та найбільше враження справила на колег з Польщі неочікувана перлина, що відкрилася їм у широких українських степах – мальовничі водоспади з швидким током води річки Кам’янка. Як досвідчені гірники, вони навіть зуміли знайти сліди клинової розробки гранітних блоків у тій частині водоспадів, що зараз вважається заповідною, трактуючи їх як свідчення перших спроб видобутку блочного каміння, датованих 1860-1870 роками.